Brein achter aanslagen Madrid omgekomen
De kern van de groep die de treinaanslagen in Madrid op 11 maart pleegde is dood of zit gevangen. Dat heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angel Acebes, zondag gezegd. Zaterdag bliezen de vermoedelijke leider van de terreurcel en vier andere verdachten zichzelf op in een woning in Leganes, een voorstad van Madrid.
Bij de explosie kwam ook een politieagent om het leven en raakten vijftien agenten gewond. Volgens Acebes zijn mogelijk twee of drie verdachten ontkomen. Explosieven die in het appartement werden aangetroffen, wijzen op een mogelijk verband met de bom die vrijdag werd aangetroffen op de spoorlijn van Madrid naar Sevilla, zei Acebes.
De omgekomen leider van de terreurcel werd geïdentificeerd als de 35-jarige Tunesiër Sarhane Ben Abdelmajid Fakhet. Hij was een van zes personen tegen wie een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd. Een andere persoon op die lijst, de Marokkaan Abdennabi Kounjaa, behoort ook tot de doden. Nog een Marokkaan op de lijst, Jamal Ahmidan bijgenaamd ”El Chino”, zou onder de doden kunnen zijn, maar dit was nog niet geheel zeker. Een vierde dode, Asri Rifaat Anouar, komt niet op de lijst voor. De vijfde dode is nog niet geïdentificeerd.
Fakhet wordt op het internationale opsporingsbevel omschreven als „de leider en de coördinator” van de cel. Hij zou sinds vorig jaar zomer bezig zijn geweest met de voorbereidingen voor een aanslag in de omgeving van Madrid.
Een van de doden droeg een gordel met explosieven om zijn middel. De politie vond 200 ontstekingen van het soort dat werd gebruikt bij de aanslagen van 11 maart en bij de niet-ontplofte bom op de spoorlijn van Madrid naar Sevilla. Ook werd 10 kilo dynamiet gevonden. „Ze waren van plan door te gaan met aanslagen. Een deel van de explosieven was geprepareerd, ingepakt en verbonden met ontstekingen”, zei Acebes.
Buurtbewoners vertelden dat vier mannen van Noord-Afrikaanse herkomst van rond de dertig de woning een maand geleden huurden. De rolluiken zaten altijd naar beneden. Zij waren vriendelijk maar discreet, aldus een omwonende. Leganes is een buitenwijk met 180.000 inwoners en telt ongeveer 12.000 immigranten.
De politie omsingelde het appartementencomplex in Leganes zaterdag rond 19.00 uur en haalde zo veel mogelijk mensen uit het gebouw en de omgeving. Toen de verdachten de agenten in de gaten kregen, riepen zij vanuit de ramen van hun appartement op de eerste verdieping islamitische leuzen en losten zij schoten, waarbij echter niemand gewond raakte. Volgens de krant El Pais hadden de politiecommando’s die de overval uitvoerden contact gelegd met de verdachten en een ultimatum gesteld.
De bom ging af toen de politie na twee uur de buitendeur van het gebouw openbrak. Van één verdieping van het complex, een vierkant gebouw met een binnenplaats waar kort voor de explosie nog kinderen aan het voetballen waren, werden de buitenmuren weggeblazen.
Acebes wilde niet zeggen hoe de verdachten waren opgespoord. De krant El Pais meldde dat de politie ze op het spoor was gekomen door het onderscheppen van een gesprek met een mobiele telefoon vanuit het appartement.
In verband met de aanslagen van 11 maart, waarbij 191 doden vielen, zijn tot dusverre vijftien verdachten in staat van beschuldiging gesteld. Elf van hen hebben de Marokkaanse nationaliteit en behoren waarschijnlijk tot de Islamitische Strijdgroep, een organisatie die banden zou hebben met al-Qaida en met een groep die wordt verdacht van de zelfmoordaanslagen in Casablanca, waarbij vorig jaar 45 mensen om het leven kwamen, inclusief de twaalf daders. Van de vijftien verdachten zijn er zes beschuldigd van moord en negen van collaboratie met of lidmaatschap van een terroristische organisatie.
De Franse politie heeft vanochtend bij invallen in twee voorsteden van Parijs vijftien personen aangehouden die mogelijk betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Casablanca. De invallen werden uitgevoerd in de voorsteden Sein-Saint-Denis en Yvelines. Dat gebeurde in opdracht van rechters die terrorismezaken behandelen, aldus de politie.
De krant El Mundo berichtte zaterdag dat de Spaanse ambassade in Egypte een brief heeft ontvangen waarin de Brigade van Abu Hafs al-Masri, de groep die de verantwoordelijkheid voor de aanslagen van 11 maart opeiste, met nieuwe aanslagen dreigt. Als Spanje niet binnen vier weken zijn troepen terugtrekt uit Irak en Afghanistan worden Spaanse diplomatieke missies in Noord-Afrika en het Middellandse-Zeegebied aangevallen, aldus de brief.