Ds. Donnelly in Leicester: Nood zondaren in prediking adresseren
De traditionele predikantenconferentie in het Engelse Leicester wordt dit jaar voor het laatst in die stad gehouden. Dat werd maandag bekendgemaakt op de eerste dag van de jaarlijkse conferentie.
De jaarlijkse conferentie, georganiseerd door The Banner of Truth, vindt altijd plaats in het universiteitscomplex van Leicester. Het universiteitsreglement is echter gewijzigd, waardoor de predikantenconferentie moet omzien naar een andere locatie.
De conferentie heeft ditmaal als thema ”Kingdom Life in a Hostile World”. De openingspreek wordt deze maandag uitgesproken door Edward Donnelly, sinds 2011 emeritus predikant. Hij vervangt Ian Hamilton, die wegens een begrafenis in zijn gemeente niet aanwezig kan zijn. De indrukwekkende woorden uit Romeinen 10:15b zijn het uitgangspunt voor de toespraak: „Hoe lieflijk zijn de voeten dergenen die het goed verkondigen.”
Dienaren van het Woord mogen de blijmare van het Evangelie van verlossing verkondigen, zegt Donnelly. „Zij doen dat met de volmacht van Gods zending. Hun woorden zijn gezaghebbend vanwege de inhoud van de boodschap. Die boodschap kan met het woord ”verlossing” samengevat worden.”
Het goede nieuws van verlossing betekent dat dienaren van het Woord de naam en het werk van Christus mogen preken. „Het Evangelie mag niet abstract voorgesteld worden, maar dient concreet vertolkt te worden, want God biedt concrete verlossing aan in Zijn Zoon. Het goede nieuws van het Evangelie behelst zowel het aanwijzen van datgene waarvan zondaren verlost moeten worden, als het vertolken van wat verlossing inhoudt. Aangezien geen mens van nature weet wat zijn diepste nood is, moet de prediking hem die bekendmaken, en moet de prediking ook Hem aanwijzen Die zij nodig hebben. De nood van zondaren moet in de prediking geadresseerd worden. Hoe moeten mensen in Jezus geloven zonder dienaren die Jezus preken?”
Donnelly bindt de aanwezige predikanten op het hart om eenvoudig en christocentrisch te preken. „En daarbij mag u niet iemand uitsluiten.”
In een serie van drie lezingen werkt David Campbell, predikant van de Grace Baptist Church van Carlisle (Pennsylvania, VS), de zeven kruiswoorden uit. De kruiswoorden, een onderstreping van het conferentiethema, zijn uitgesproken op Golgotha, waar de vijandschap tegen Christus een hoogtepunt bereikt.
De eerste twee kruiswoorden, die de aandacht krijgen, laten zien hoe het Licht de duisternis overwint. Jezus toont in het eerste kruiswoord –„Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen” (Lukas 23:34)– vier dingen: Hij toont vijanden Zijn liefde, Hij zoekt hun vergeving, Hij verontschuldigt hen om hun onwetendheid en Hij roept Zijn Vader aan. „Deze vier elementen, die ons Christus in Zijn hart laten zien, dienen het werk van een predikant te stempelen.”
Het tweede kruiswoord –„Heden zult gij met Mij in het paradijs zijn” (Lukas 23:43)– laat de allesoverweldigende genade van Jezus schitteren. „Door Zijn verzoenend lijden en sterven verrast Hij de moordenaar aan het kruis door Hem genadig te verlossen.”
De traditionele boekentafel met tientallen titels van puriteinse snit blijft een jaarlijks terugkerende aantrekkingskracht hebben. Zowel via het organiseren van deze conferentie als het verkopen van (veelal) puriteinse literatuur wil The Banner of Truth zijn missie gestalte geven: de bevordering en verspreiding van de doorleefde kennis van het christelijk geloof.
Ds. A. A. F. van de Weg, hersteld hervormd predikant in Abbenbroek, doet deze week verslag van de jaarlijkse predikantenconferentie in het Engelse Leicester.