Buitenland

„Israël was centrum glasproductie”

JERUZALEM. Het land Israël was in de tijd van het Romeinse Rijk een van de belangrijkste centra voor glasproductie. Dat heeft de Israëlische Oudheidkundige Dienst maandag gezegd naar aanleiding van de ontdekking van 1600 jaar oude glasovens in de Jizreëlvallei aan de voet van de Karmelberg.

Alfred Muller
13 April 2016 17:30Gewijzigd op 16 November 2020 02:52
Glas dat is gevonden in de oude oven. beeld Assaf Peretz, Israëlische oudheidkundige dienst
Glas dat is gevonden in de oude oven. beeld Assaf Peretz, Israëlische oudheidkundige dienst

Het betreft de oudste glasovens die archeologen in Israël ooit hebben gevonden.

De opgraving werd verricht tussen een autoweg en een spoorlijn, waar de archeologische dienst bodemonderzoek verrichtte in verband met de aanleg van een weg.

Romeinse bronnen melden al dat de streek bekendstond om de goede kwaliteit van het zand. Uit chemische analyse blijkt bovendien dat in Europa gevonden glaswerk uit die periode uit dit gebied afkomstig is.

In de afgelopen weken kwamen diverse internationale wetenschappers naar Israël om de opgraving zelf te kunnen zien. Prof. Ian Freestone van het University College in Londen sprak van „een sensationele ontdekking.”

Volgens hem is de ontdekking van groot belang voor een goed begrip van glasproductie in de oudheid. „Het is duidelijk dat Israël een internationaal productiecentrum was. Zijn glazen producten werden wijd verspreid door het Middellandse Zeegebied en Europa.”

In de ovens waarvan restanten zijn gevonden, werden grote brokken glas gemaakt, waarvan sommige zwaarder wogen dan 10 ton. De grote glasklompen werden vervolgens in kleinere stukjes gehakt en verkocht aan ateliers, waar ze weer werden omgesmolten om er producten van te maken.

Onderzoekers hopen dat ze nu de export van glas door het Romeinse Rijk kunnen traceren. De ovens zullen worden tentoongesteld in een middelbare school in de buurt.


Schepje voor wierook gevonden

De Israëlische archeologische dienst maakte bekend dat archeologen in Magdala een koperen schep hebben gevonden die werd gebruikt om wierook te branden. De schep bevond zich naast een vaas. Uit Magdala was Maria van Magdala afkomstig.

Exodus 27:3 spreekt over „schoffelen” voor de dienst in de tabernakel. Wierookscheppen kwamen vaak voor in afbeeldingen op mozaïeken vloeren in synagogen. De bezoekers associeerden deze met de tempeldienst.

De leider van de opgraving, Dina Avshalom-Gorni, zegt dat altijd werd gedacht dat de wierookschep alleen voor religieuze handelingen werd gebruikt. Nu blijkt dat de Joden de scheppen ook gebruikten voor zaken die met rituelen niets te maken hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer