Kerk & religie

Jongerenweekend GZB: Als je niet van kou houdt, moet je niet naar Siberië gaan

ZEIST. Zending is geen klus die wij gaan klaren. God doet het. Hij gaat voor je uit. Zo begon GZB-medewerker Iwan Dekker vrijdag de Bijbelstudie over Markus 16:14-20.

Van onze verslaggever
9 April 2016 14:30Gewijzigd op 16 November 2020 02:46
Archieffoto uit 2011 van het gezin van Geert en Eline de Boo. beeld RD
Archieffoto uit 2011 van het gezin van Geert en Eline de Boo. beeld RD

De bijbelstudie werd gehouden tijdens het vierde Zendingsjongerenweekend, dat de GZB (Gereformeerde Zendingsbond) in de Protestantse Kerk in Nederland vrijdag en zaterdag organiseerde in De Wittenberg te Zeist.

Thema deze twee dagen is ”Hoe ver ga jij?” Het is de bedoeling van de GZB dat jongeren die zich op zending willen oriënteren een beter beeld krijgen van het zendingsleven en wat daarbij komt kijken.

Geert en Eline de Boo vertelden daarom vrijdagavond over hun ervaring als zendelingen in Tokio, de hoofdstad van Japan, waar ze tien jaar actief zijn geweest.

Geert de Boo geeft toe: het lijkt niet zo voor de hand liggend voor een zendeling om naar een grote stad als Tokio te vertrekken. Toch zijn er genoeg redenen om juist hier aan de slag te gaan. „Het eindvisioen van Openbaring gaat ook over een stad: het hemelse Jeruzalem. Een stad biedt enorm veel mogelijkheden voor het Evangelie. En: Jezus ging ook naar een stad, naar Jeruzalem, om daar voor mij te sterven. Zulke dingen motiveerden ons om naar Tokio te gaan, een stad met miljoenen inwoners.”

Tokio heeft een enorme aantrekkingskracht in de wijde regio, maar kent ook haar eigen problematiek, aldus Geert de Boo. „Jaarlijks plegen meer dan 35.000 mensen zelfmoord. Anderen werken zich letterlijk dood, omdat de prestatiedruk enorm groot is. Jongeren komen om die reden soms hun huis niet uit.”

Roeping

Over het begrip roeping heeft Geert de Boo ook nog wel iets door te geven aan de 31 jongeren. „Als je niet van kou houdt, moet je niet naar Siberië gaan. Als je geen talenknobbel hebt, ga dan niet naar Japan. Je moet het wel zien zitten.

Een roeping is verder ook niet iets individueels, maar vindt altijd in de gemeente plaats. Daarom kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen om met mensen in de gemeente –mensen die je vertrouwt– te praten over je roeping. Zij kennen jou soms beter dan jij jezelf kent.”

Oefenen

Wie zendeling wil worden, hoeft niet per se theologie te studeren, maakt Eline de Boo de groep later op de avond duidelijk. Zij studeerde geschiedenis en psychologie, Geert bouwkunde. „God kan die opleidingen ook gebruiken.”

Je hoeft ook niet te wachten met het verspreiden van het Evangelie totdat je uitgezonden wordt. „Wij hebben veel evangelisatiewerk gedaan en dat raad ik jullie ook aan om te doen. Ga oefenen op de plek waar je nu bent.”

Eenmaal in het zendingsland is het zaak om mee te bewegen op het ritme van de plek waar je bent. In het geval van de De Boo’s was dat de stad Tokio, waar mensen lange dagen maken en desnoods op een bankje slapen als ze de laatste trein gemist hebben.

Het is ook een eenzaam bestaan, vervolgt Eline de Boo. „Het trekt een wissel op je huwelijk en je gezin, omdat je je frustraties gaat afreageren op de mensen die je lief zijn. Zendeling zijn is een levenstijl.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer