Paus stelt huwelijk centraal in exhortatie
VATICAANSTAD. Het vrijdag verschenen pauselijke document over de familie, onderstreept de leer van de Rooms-Katholieke Kerk. Wel wordt er meer nadruk gelegd op het eigen geweten van de gelovige. De deur gaat op een kier voor deelname aan de eucharistie na een scheiding.
Het 264-pagina’s tellende document, dat officieel een ”apostolische exhortatie” (aansporing) heeft en de titel ”Amoris Laetitia” (De vreugde van de liefde) kreeg, is de afronding van twee bisschoppelijke synodes over de familie die in 2014 en 2015 werden gehouden.
”Amoris Laetitia” biedt geen nieuwe regels, scherpt geen wetten aan of schaft ze af. Wel moedigt Franciscus zowel geestelijken als leken aan om de familie sterk te maken. Ook benadrukt hij het belang van de pastorale aanpak, waarbij „priesters de niet-reguliere katholieken een voor een in het gezicht moet kijken”, zoals kardinaal Lorenzo Baldisseri bij de presentatie van het document zei.
Met niet-reguliere katholieken worden degenen bedoeld die gescheiden of hertrouwd zijn. Volgens de kerkleer zijn zij uitgesloten van deelname aan de communie. De paus schrijft nu dat die mensen na een periode van reflectie mogelijk toch zouden kunnen deelnemen aan de eucharistie. „Gesprekken met de priester dragen bij aan de vorming van een juist oordeel over wat de (on)mogelijkheid is om op een volledigere wijze deel te namen aan het leven van de Kerk”, zo staat in het document.
Niet nieuw is wat het document zegt over de intercommunie. „Het delen van de Eucharistie (tussen rooms-katholieken en anderen, red.) kan slechts bij uitzondering plaatsvinden rekening houdend met de heersende bepalingen.”
Homoseksualiteit
De leer over homoseksualiteit blijft onveranderd. De paus schrijft dat „we erkennen moeten dat de grote verscheidenheid aan gezinssituaties een bepaalde leefregel kunnen bieden”, maar hij benadrukt ook dat „verbintenissen tussen mensen van bijvoorbeeld hetzelfde geslacht niet zonder meer gelijkgesteld kunnen worden met het huwelijk. Een verbintenis die tijdelijk is of afgesloten is voor het doorgeven van het leven kan de toekomst van de samenleving niet garanderen. Maar wie probeert tegenwoordig een huwelijken te versterken (…), wie probeert gehuwden te helpen met hun problemen?”
De kern van de exhortatie is dan ook de centraliteit van het huwelijk en de kracht die de liefde binnen het huwelijk brengt. De paus doet –onder andere door 1 Korinthe 13 aan te halen– tal van suggesties om het huwelijk sterker te maken. „Een ochtendkus, ’s avonds een zegen uitspreken, elkaar verwelkomen bij de deur als de ander thuiskomt, samen reizen maken en huishoudelijke taken delen”, doen goed, meent Franciscus.