Schippers wil verbod op zwijgcontracten in zorg
AMSTERDAM. Minister Schippers (Volksgezondheid) wil zogeheten zwijgcontracten in de zorg wettelijk verbieden. Ook mogen zorginstellingen patiënten en hun nabestaanden niet in een afkoopcontract verbieden om naar de tuchtrechter te gaan.
Dat heeft de Volkskrant vrijdagmorgen geschreven. De minister roept patiënten en nabestaanden die nu al een zwijgcontract hebben, op zich te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Schippers kondigt dit aan naar aanleiding van de dood van een 21-jarige tophockeyer in het Tergooiziekenhuis in Hilversum, in november 2014.
Het ziekenhuis maakte fouten bij zijn dood en sloot een contract af met de moeder waarin staat dat ze niet mag praten met de media.
Ook moest ze afzien van het indienen van een klacht bij de tuchtrechter en haar aangifte bij de politie intrekken. Het ziekenhuis zegt de moeder twee keer te hebben betaald ter vergoeding van kosten en schade.
Schippers vindt zwijgcontracten onacceptabel. „Een civielrechtelijke schikking mag er nooit toe leiden dat er niet over mag worden gesproken”, zei ze gisteren in een Kamerdebat.
Niet verboden
De inspectie kon tot nu toe niets tegen zwijgcontracten doen omdat ze niet wettelijk zijn verboden.
De minister zegt de gevolgen van mensen die overeenkomsten hebben gesloten met zorginstellingen niet te kunnen overzien.
Maar een afspraak om geen contact op te nemen met de inspectie van het ministerie kan volgens haar niet. Overigens zou dat in een aantal contracten wel zijn opgenomen.
De minister hoopt dat haar oproep aan mensen om zich met hun zwijgcontract te melden bij de zorginspectie, ook gevolgen heeft voor fouten die anders niet worden gemeld. Zorginstellingen moeten calamiteiten altijd melden, maar dat gebeurt niet in alle gevallen.