Thuiszorg verliest 8500 cliënten
Zo’n 8500 thuiszorgcliënten hebben sinds half december de zorg opgezegd vanwege een verwarrende brief over de stijging van eigen bijdragen. Dat is bijna 2 procent van het totaal. Een kwart van de opzeggers heeft nog geen alternatieve zorg.
Dat schreef staatssecretaris Ross van Volksgezondheid woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. De brief die het Centraal Administratiekantoor in december naar de thuiszorgcliënten stuurde over de hoogte van de eigen bijdrage suggereerde dat iedereen de maximale eigen bijdrage moest gaan betalen. Ross schrijft nu dat deze brief nooit op deze manier had mogen worden verstuurd.
Onderzoek onder 350 opzeggers wijst uit dat ruim 80 procent van hen de thuiszorg heeft beëindigd omdat de eigen bijdrage omhoog zou gaan. Het overgrote deel van deze groep is vrouw en heeft lichamelijke klachten. Het aantal 65-plussers is verhoudingsgewijs laag. In bijna alle gevallen ging het om huishoudelijke hulp van gemiddeld drie uur per week. Dat is iets minder dan het gemiddelde in de thuiszorg.
Van de opzeggers had 40 procent minder dan een jaar thuiszorg, 20 procent meer dan drie jaar. Ook vond 35 procent een alternatieve vorm van zorg door het vragen van familie, bekenden of vrijwilligers. Ruim 15 procent nam een particuliere huishoudelijke hulp en betaalt die zelf. Een op de vijf redt zichzelf; een kwart heeft nog geen oplossing gevonden.
Volgens de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg hebben 10.000 mensen hun thuiszorg opgezegd. De koepelorganisatie zegt recentere cijfers te hebben dan de staatssecretaris.
De bewindsvrouw beloofde de Tweede Kamer in januari een onderzoek naar de opzeggingen. Bijna 75 procent van de thuiszorginstellingen met 90 procent van alle cliënten werkte mee aan het onderzoek.
Ross meldde woensdag ook dat de thuiszorg dit jaar waarschijnlijk 200 miljoen euro minder kost dan in de begroting staat. Op zich is zij blij met deze meevaller, maar ze voegde er direct aan toe dat deze de algehele tegenvaller in de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) niet ongedaan maakt. Deze begrotingspost -waaruit behalve thuiszorg ook de ouderen- en de gehandicaptenzorg worden betaald- wordt naar verwachting over 2003 en 2004 met 550 miljoen euro overschreden.
Volgens Ross zijn er drie oorzaken voor de meevaller in de thuiszorg. In de eerste plaats zijn er strengere regels gekomen voor de toewijzing. Daarnaast zijn de eigen bijdragen verhoogd. Ook de 8500 opzeggingen leveren een besparing op.