Binnenland

CU/SGP op de bres voor prostituees

De raadsfractie ChristenUnie/SGP in de gemeente Haarlemmermeer heeft een voorstel ingediend die de situatie van prostituees in de gemeente moet verbeteren.

Regioredactie
1 April 2004 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 01:05

In een raadsvoorstel draagt de fractie het college van B en W op de sociale situatie waarin de prostituees zich bevinden te inventariseren. Ook moet het college nagaan of er illegale prostitutie plaatsheeft en een actief beleid opstarten om de prostituees te informeren over hun rechten. Verder wil de fractie dat B en W met een uitstapprogramma komen voor vrouwen die onvrijwillig in de sector werken.

Het is opmerkelijk dat de fractie van ChristenUnie/SGP met het voorstel komt ter verbetering van de situatie van prostituees. De fractie is principieel tegen iedere vorm van prostitutie. „Wij zien ons echter gesteld voor de situatie dat prostitutie, ook in de gemeente Haarlemmermeer, bestaat en legaal is”, aldus fractievoorzitter J. A. Hekstra. „Onze fractie wil zich ook voor de medemens in deze sector inzetten.”

Aanleiding voor Hekstra -die de eenkoppige fractie in de gemeenteraad bemant- om zijn voorstel in te dienen, is de legalisering van de prostitutie in 2000. Een van de conclusies van een evaluatierapport destijds was dat 50 procent van de prostituees onvrijwillig in die sector zit.

In de gemeente Haarlemmermeer bevindt zich een aantal legale seksinstellingen. Hekstra denkt dat het „niet onwaarschijnlijk” is dat ook daar illegale prostitutie voorkomt. „Met enige reserve kan ook aangenomen worden dat niet alle prostituees op de hoogte zullen zijn van de rechten en plichten die zij sinds de legalisering hebben”, aldus de fractievoorzitter.

Over de kosten die zijn voorstel met zich meebrengt, kan Hekstra nog weinig zeggen. „Afhankelijk van de door de gemeente gekozen mogelijkheid voor de uitbreiding van het beleid zullen de kosten nader geraamd moeten worden.”

Als mogelijkheid stelt Hekstra voor een vertrouwensvrouw voor de prostitutie aan te stellen, zoals dat onder andere in Amsterdam en Groningen gebeurt. Een andere optie is de uitvoering van het beleid over te dragen aan een hulporganisatie, bijvoorbeeld het Scharlaken Koord.

Het voorstel van de CU/SGP-fractie zal in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering, op 15 april, worden ingebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer