Wat verandert er door nieuwe Mediawet?
DEN HAAG (ANP). Na veel weerstand heeft de Senaat dinsdag uiteindelijk ingestemd met een nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media). Een deel daarvan moet hij echter eerst nog aanpassen. Wat verandert er?
- De kijker zal straks op de publieke televisiezenders vooral programma’s zien die zijn gericht op informatie, cultuur en educatie. ‘Plat amusement’ zullen mensen op de commerciële zenders moeten zoeken. Toch worden humor en amusement in Hilversum geen taboe, verzekert Dekker. Het mag geen doel op zich zijn, maar wel een middel om informatie en cultuur onder de aandacht te brengen.
De radio moet zich ook onderscheiden van de commerciële zenders. Zo moet ook aandacht zijn voor beginnende bands, festivals of andere zaken waar op andere radiozenders weinig aandacht voor is.
Externe producenten of organisaties mogen straks ook televisieprogramma’s aanbieden en maken. Nu is dat nog voorbehouden aan de omroepen. Dat moet leiden tot meer vernieuwing en creativiteit in Hilversum.
Om meer eenheid in het omroepbestel te krijgen, gaat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) van een coördinerende naar een sturende rol. De NPO moet ervoor zorgen dat het belastinggeld voor het omroepbestel goed wordt besteed.
De publieke omroep moet open zijn over de kosten en daar verantwoording over afleggen. Zo wil Dekker geen geheimzinnigheid meer over bijvoorbeeld de kosten voor voetbalrechten.
Benoemingen en ontslagen bij de NPO en de nieuwe Regionale Publieke Omroep (RPO) worden op afstand gezet van de minister. Dat moet voorkomen dat het kabinet via toezichthouders en bestuurders zijn politieke invloed kan uitoefenen op de radio- en televisiezenders.
De dertien regionale omroepen moeten reorganiseren en miljoenen bezuinigen. Dekker heeft de geplande korting van 17 miljoen euro in 2017 gehalveerd. Dat komt door de maandenlange vertragingen die zijn ontstaan met het wetsvoorstel.