Opeens meer asielzoekers uit veilige landen
DEN HAAG (ANP). De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND heeft zijn handen vol aan asielverzoeken van mensen uit veilige landen, vooral uit de Balkan. De afgelopen maanden is het aantal asielzoekers uit veilige landen opeens gestegen van 10 naar 25 procent van de asielinstroom.
Dat zijn omgerekend zo’n duizend mensen in de eerste twee maanden van 2016. Dat blijkt uit cijfers die de IND maandag presenteerde. IND-hoofddirecteur Rob van Lint heeft nog geen verklaring voor deze nieuwe ontwikkeling. Het gaat met name om mensen uit Albanië, Servië en Kosovo. Mensen uit veilige landen maken amper kans op een verblijfsstatus.
De IND behandelt hun aanvragen met voorrang en wikkelt ze binnen enkele weken af. Dat moet tegengaan dat ze plekken bezet houden voor mensen die wel kans maken op asiel. Na afwijzing geldt voor hen geen gebruikelijke vertrektermijn van 28 dagen. Ze moeten meteen terug, liefst zelfstandig en anders gedwongen, zei Van Lint.
Volgens hem gaan veel betrokkenen echt terug. Dit jaar waren het er al ruim achthonderd. Mensen uit veilige landen maken volgens van Lint geen aanspraak op een vertrekregeling, waarbij ze eventueel geld meekrijgen.
Nederland heeft de lijst met veilige landen nu uitgebreid zodat straks meer aanvragen sneller worden afgewezen. Overigens blijft de IND wel de individuele vluchtreden van mensen uit veilige landen bekijken.
Mensen die eerder al in een ander land asiel aanvroegen, komen ook in een versneld traject terecht. Zij moeten terug naar dat land om daar hun asielprocedure te voeren. Het gaat om ongeveer 10 procent van de instromers.
Ook begin 2016 vormden de Syriërs weer de grootste groep onder de aanvragers. In totaal zijn de eerste negen weken ongeveer 6300 asielaanvragen gedaan. Het gaat om circa 4400 eerste asielaanvragen, 300 herhaalde asielaanvragen en 1600 nagekomen gezinsleden.
Door de grote toeloop moeten asielzoekers langer wachten tot de IND hun aanvraag in behandeling neemt: soms zo’n zeven maanden. De IND heeft al meer medewerkers ingezet, maar Van Lint kan niet uitsluiten dat deze termijn nog verder oploopt.