Buitenland

Europese grenswacht weer stap dichterbij

BRUSSEL. De oprichting van een Europese grens- en kustwacht is een stap dichterbij gekomen. Mogelijk geven de 28 EU-lidstaten al in april hun goedkeuring aan het plan. Dat liet staatssecretaris Dijkhoff (Asielzaken) donderdag weten na afloop van een vergadering met alle bevoegde bewindslieden in Brussel.

Redactie buitenland
11 March 2016 11:06Gewijzigd op 16 November 2020 02:04
Dijkhoff. beeld EPA
Dijkhoff. beeld EPA

„We hebben dit agentschap nodig om onze buitengrenzen te bewaken”, zei Dijkhoff op de afsluitende persconferentie. Als vertegen­woordiger van EU-voorzitter Nederland had hij de bijeenkomst voorgezeten. De staats­secretaris toonde zich tevreden met de voortgang die is geboekt bij de onderhandelingen. Hij is „erg optimistisch” dat een politiek besluit in april mogelijk is, zei hij.

De oprichting van een Europese grens- en kustwacht is een van de maatregelen om de toestroom van migranten naar Europa in te dammen. Het nieuwe agentschap zou de bevoegdheid krijgen om in te grijpen als een land de grenscontroles niet zelf op orde kan krijgen. De EU-lidstaten worden dan verplicht om grenswachten te leveren, evenals schepen en ander materieel zoals vingerafdruk­machines.

Donderdag verdronken intussen vijf Afghanen (onder wie twee kinderen en een baby) in de Egeïsche Zee, tussen Turkije en Griekenland. De boot die kapseisde, was onderweg naar het Griekse eiland Lesbos. Negen opvarenden konden worden gered. De omvang van de stroom vluchtelingen die Europa probeert te bereiken, is nog niet afgenomen sinds er maandagavond een deal tussen de Europese Unie en Turkije werd bereikt.

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) schreef donderdag in een rapport dat Griekenland forse hulp van buitenaf nodig heeft om de gevolgen van de vluchtelingencrisis te ondervangen. Komt die hulp er niet, dan gaat de Griekse economie zeker lijden onder de gevolgen. „Geen enkel land kan deze uitdaging in zijn eentje aan”, zei secretaris-generaal Angel Gurria van de OESO.

De Duitse bondskanselier Merkel maakte donderdag bekend dat er vanuit Duitsland maandelijk 3000 Iraakse migranten naar huis vertrekken. En dat aantal stijgt. Naarmate er meer steden in Irak worden heroverd op de terreurbeweging Islamitische Staat, keren ook meer Irakezen terug. Duitsland ontving vorig jaar maar liefst 1,1 miljoen migranten en vluchtelingen en heeft moeite de grote aantallen te verwerken.

Duitsland heeft deze week ook ruim 800 Albanese asielzoekers het land uitgezet. Daarmee komt het totaalaantal Duitse uitzettingen van Albanezen dit jaar uit op zo’n 3400.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer