Rechter staat afschieten damherten in duinen toe
HAARLEM. Na jaren discussiëren is eindelijk de kogel door de kerk. Of liever gezegd: door de duinen. De rechter bepaalde donderdag dat de damherten in de Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland mogen worden afgeschoten.
De jagers van beheerder Waternet zullen direct nog beginnen met het afschot. Niet omdat ze het zo leuk vinden, maar omdat de nood erg hoog is in de duinen. „Het terrein ziet er uit als een golfbaan”, zegt ecoloog Leo van Breukelen van Waternet. „Er komen nauwelijks nog planten tot bloei. Dat doen alleen giftige planten, zoals het jacobskruiskruid. De rest wordt gemillimeterd door de damherten.”
Uit onderzoek van natuurorganisaties zoals de Vlinderstichting, de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV), Floristisch Onderzoek Nederland (Floron), EIS Kenniscentrum insecten en de Zoogdiervereniging bleek vorige maand dat de biodiversiteit enorm te lijden heeft onder de grote aantallen damherten in de duinen. Zeldzame planten zoals de rietorchis, kuifhyacint, grote hartvrucht, voorjaarshelmkruid en melige toorts zijn verdwenen. Gevolg van een afnemend aantal bloeiende planten is dat ook nectarminnende soorten zoals vlinders en wilde bijen vertrekken.
De damherten hebben hun soortgenoot de ree verdrongen, de Europees beschermde waterspitsmuis neemt sterk af. De onderzoekers concludeerden dat een lagere damhertendichtheid winst zal opleveren voor de biodiversiteit. „Te veel damherten leidt niet tot verrijking, maar tot verarming van de natuur.”
Ecoloog Van Breukelen is dan ook opgelucht dat de rechter toestemming heeft gegeven om het afschot te beginnen. „We mogen alleen jagen in de wintermaanden. Het seizoen loopt tot 31 maart. Dus we hebben nog drie weken om een begin te maken met het uitdunnen van de populatie. Elk hert dat we nu schieten, scheelt er twee volgend jaar.” De meeste hindes krijgen in mei tot juli een kalf.
In de zeventiger jaren van de vorige eeuw verschenen de eerste damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Inmiddels is hun aantal gegroeid tot meer dan 3.000 in een gebied met een oppervlakte van 3.300 hectare, bijna 1 dier per hectare dus.