„Aantal asielzoekers naar Nederland halveert”
DEN HAAG (ANP). Door de overeenkomst tussen Europa en Turkije zou het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, moeten halveren. Als dat niet lukt, dan wordt gekeken naar alternatieven. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) woensdag in de Tweede Kamer.
Volgens hem is het wel lastig om aantallen te noemen, omdat dit ook afhangt van wat andere EU-landen doen met het overnemen van vluchtelingen.
In de principeovereenkomst met Turkije staat dat mensen die in Griekenland aankomen, worden teruggebracht naar Turkije. Van daaruit kunnen ze in aanmerking komen voor overplaatsing naar een EU-land. Het idee is volgens Dijkhoff dat dit leidt tot een „drastische daling van het aantal asielzoekers” in de EU.
De bewindsman gaat bij de halvering uit van de prognose van de komst van ruim 93.000 asielzoekers. Dat aantal zou worden gehaald als er geen maatregelen zouden worden genomen. Vorig jaar vroegen ongeveer 58.000 mensen asiel aan in ons land.
De overeenkomst met Turkije moet nog verder worden uitgewerkt, zei Dijkhoff. Zo is nog niet duidelijk of degenen die de zee oversteken meteen worden vastgezet. Volgens linkse partijen is dat in strijd met vluchtelingenverdragen.
Dijkhoff zei dat de vluchtelingen zich, als ze in Griekenland zijn, in ieder geval niet meer kunnen onttrekken aan het proces. Ze kunnen een asielaanvraag in Griekenland doen. Maar de meesten doen dat nu niet, omdat ze willen doorreizen naar Noord-Europa. Dat kan straks niet meer, omdat ze teruggebracht worden naar Turkije.
Ankara wil in ruil voor de terugkeer van vluchtelingen onder meer dat Turken sneller visumvrij naar Europa kunnen reizen en dat de onderhandelingen over EU-toetreding worden versneld. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zei in de Kamer dat met de voorwaarden voor de toetreding niet zal worden „gemarchandeerd”.
De visumplicht wordt nu in juni afgeschaft. „Dit vereist vooral een inspanningsverplichting van Turkije”, aldus Koenders. De Turken moeten voor die datum aan tientallen eisen voldoen waaronder de invoering van een biometrische paspoort.
Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn positief over het plan van EU en Turkije. SP, D66 en ChristenUnie zijn kritisch en bezorgd. PVV en Groep Bontes/Van Klaveren zijn fel tegen.