Economie

SGP ziet „noppes, niks” in belasten van eigen woning

DEN HAAG. De overheid moet overwegen om vermogensbelasting te heffen op het opgebouwde kapitaal in eigen woningen.

Redactie politiek
8 March 2016 11:42Gewijzigd op 16 November 2020 01:59
beeld ANP
beeld ANP

Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een maandag gepresenteerd rapport. Het CPB constateert dat inkomen nu niet optimaal over de levensloop van burgers is verspreid. Zo zijn jonge huishoudens vaak een groot deel van het inkomen kwijt aan pensioenpremies en het verplicht aflossen van hun hypotheek, terwijl rond die leeftijd de kosten (bijvoorbeeld vanwege kinderen) juist hoog zijn. Voor ouderen zijn de lasten in verhouding tot het besteedbaar inkomen vaak aanzienlijk lager.

Het CPB doet daarom voorstellen om de bestedingsruimte in de levensloop „naar voren” te halen, zodat dertigers en veertigers meer ruimte krijgen om over hun inkomen te beschikken. Dat kan door wijzigingen door te voeren in de manier waarop de overheid nu de pensioenopbouw en het eigen­woningbezit stuurt.

Een van de voorstellen is dus het invoeren van een vermogensbelasting op het opgebouwde vermogen in woningen. Op dit moment is dit nog onbelast. Door echter het verschil tussen de woningwaarde en de hypotheek net zo te belasten als andere vormen van vermogen (bijvoorbeeld spaargeld en effecten) kan met de opbrengst daarvan de belasting op arbeid worden verlaagd, zodat jongere huishoudens meer te besteden hebben.

Dijkgraaf

Vanuit de Tweede Kamer wordt er verschillend gereageerd op het voorstel. Zo stelt SGP-Kamerlid Dijkgraaf er „noppes, niks” in te zien. „Het is zo dat de oudere generaties nogal eens gemakkelijker vermogen via het eigen huis hebben kunnen opbouwen. Maar als je 1,2 procent vermogensbelasting gaat heffen over vermogen dat in stenen vastzit, breng je mensen in de problemen. Ze hebben het geld niet beschikbaar, want vergeet niet dat ouderen lage woonlasten vaak nodig hebben om rond te komen. Ook ontmoedig je zo vrijwillige hypotheekaflossing voor mensen. Want met de huidige lage rente is het dan voordeliger je woningschuld te laten staan.”

Opvouw van pensioenen

In Het Financieele Dagblad stellen ook VVD en CDA niets te zien in het voorstel om de eigen woning over te hevelen naar box 3. D66 en SP vallen het CPB juist bij.

Volgens het CPB zou de inkomenspositie van jonge huishoudens ook kunnen verbeteren wanneer de opbouw van pensioenen voor een groter deel vrijwillig wordt gemaakt. Of door werknemers de mogelijkheid te bieden om de woningschuld af te lossen met hun pensioenopbouw. Ook stelt het CPB voor om de huidige verplichting voor jongeren om de hypotheek volledig af te lossen (willen zij in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek), wat af te zwakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer