Binnenland

Rotterdamse bescherming privacy onderzocht

ROTTERDAM (ANP). De Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld gaat onderzoeken of de privacy voldoende beschermd is van Rotterdammers die hulp vragen aan de gemeente.

8 March 2016 06:47Gewijzigd op 16 November 2020 01:59

Ze doet dat naar aanleiding van klachten die ze kreeg over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en de nieuwe Jeugdwet. Volgens een woordvoerder van de ombudsman gaan die klachten over onder meer het grote aantal persoonlijke gegevens dat mensen moeten geven, nog voordat ze überhaupt hulp krijgen.

Zo moeten mensen bijvoorbeeld medische gegevens, financiële gegevens, informatie over familierelaties en contacten met de buren aan de gemeente geven, omdat zij anders geen ondersteuning krijgen. Ook is het Rotterdammers niet altijd duidelijk wat er met die gegevens gebeurt en hoelang deze worden bewaard. „Sommige mensen wordt gevraagd hun hele hebben en houwen te delen. Waarom moet er zo worden doorgevraagd; er zijn grenzen aan de informatie die je geacht wordt te moeten geven”, aldus Zwaneveld.

Ze gaat nu bekijken of Rotterdam de wet volgt en indien nodig verbeteringen voorstellen. Ze hoopt haar conclusies in het najaar te kunnen presenteren aan het stadsbestuur.

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) zegt in een reactie dat Rotterdam „zeer hecht aan een zorgvuldige omgang met privacygevoelige informatie. Toen we in 2015 taken overgedragen kregen van het Rijk is juist veel aandacht besteed aan hoe je als professional met de privacy van cliënten omgaat”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer