Prinses Juliana bijgezet in Delft
Het lichaam van prinses Juliana is dinsdagmiddag, na een kerkdienst die geleid werd door een remonstrantse predikante, bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Terwijl de lijkkoets de Markt in Delft opdraaide, speelde de muziek ”Voorwaarts christenstrijders”. Ook prins Bernhard was in de dienst aanwezig.
Om 9.45 uur werd de kist met het lichaam van prinses Juliana onder de klanken van het Wilhelmus uitgedragen uit Paleis Noordeinde en begon de lijkwagen aan zijn tocht naar Delft. Achter de lijkkoets, die getrokken werd door acht Friese paarden, en de zogenaamde bloemenbrik reed een koets met daarin de vier oudste kleinkinderen van de overleden prinses. De tocht, met een lengte van ruim 13 kilometer, werd door de rouwstoet in ruim twee uur afgelegd. Koningin Beatrix, de oudste dochter van de overledene, voegde zich bij het Instituut Defensie Leergangen in Rijswijk bij de stoet. Zij zat vanaf dat moment samen met haar zussen, de prinsessen Irene, Margriet en Christina, in de eerste volgkoets. Opvallend was het dat de kleding van alle vier de dochters van prinses Juliana overwegend wit was met een enkel zwart accent. Op verzoek van de overleden prinses Juliana waren de overige genodigden in het zwart gekleed met witte accenten, vooral de dames. De bijzettingen van koningin Wilhelmina en prins Hendrik waren helemaal in het wit en prinses Juliana heeft in 1980 gezegd dat zij dat ook wilde.De kleur van de kleden om de lijkkoets was, net als bij de uitvaart van prins Claus, paars. Toch waren er ook hier, naar wens van de overleden prinses, meer witaccenten. Zo werd de kist aan het oog onttrokken door een gordijn van witte vitrage.
De lijkkoets van prins Claus werd destijds getrokken door zes paarden. Alleen de lijkkoets van vorsten die geregeerd hebben mag volgens het protocol door acht paarden getrokken worden.
Ongeveer 20.000 mensen hebben vanmorgen in Den Haag voor de laatste keer afscheid genomen van prinses Juliana. De politie maakte een ruwe schatting van het aantal toeschouwers langs het Haagse deel van de route van de rouwstoet. De uitvaartstoet begon bij Paleis Noordeinde en verliet de stad via de Rijswijkseweg. In Rijswijk was er beduidend minder belangstelling. Er stonden wel toeschouwers, maar niet rijen dik zoals in Den Haag. Op de Markt rond de Nieuwe Kerk in Delft stonden tegen 11.00 uur inmiddels ruim 4000 mensen. Langs de rest van de route in Delft telde de politie 12.000 belangstellenden. Toen de rouwstoet de gemeentegrens van Delft passeerde, begon de grote klok van de Oude Kerk in Delft te luiden. Deze zwaarste klok van Nederland luidt alleen tijdens de uitvaart van leden van het Koninklijk Huis.
Prins Bernhard betrad, gearmd met koningin Beatrix en prinses Irene, om halfeen de kerk. Prinses Margarita was ook aanwezig in de dienst. Haar man was niet uitgenodigd. Margarita vormde een paar met haar tweelingbroer Jaime. Prinses Margarita en haar man waren niet welkom bij de uitvaart van prins Claus anderhalf jaar geleden. Ook voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima werden de twee niet uitgenodigd. Prinses Margarita heeft zelf verklaard dat zij een zeer warme band had met Ma Mia, zoals zij haar grootmoeder Juliana noemde.
Onder de bijna 2000 aanwezigen in de kerk was ook SGP-voorman ir. B. J van der Vlies. Voordat de kist in de grafkelder werd bijgezet sprak ds. Hudig de priesterlijke zegen uit over de kist. De aanwezigen zongen daarna Gezang 444: ”Heer’, ontferm U over haar”.
De politie in Delft sommeerde vanmorgen de bewoners van de huizen rond en aan de Markt hun ramen te sluiten. Het is namelijk verboden tijdens het passeren van de rouwstoet uit de ramen te hangen. Dat verbod is opgenomen in een noodverordening van de gemeente Delft. De bewoners waren hier al eerder van op de hoogte gebracht door een brief van de gemeente.
Het verkeer op de snelwegen naar Den Haag en Delft was vanmorgen drukker dan normaal. Op de A13 (Rotterdam-Den Haag) bij Delft heeft een deel van de ochtend een file van een kilometer of 10 gestaan. Tegen tien uur was deze file opgelost. De drukte ontstond doordat de afrit op de A16 bij stadion De Kuip was afgesloten, waardoor het verkeer uit die richting de A13 niet meer kon bereiken. De afrit ging dicht om de soldaten ruim baan te gunnen die vanaf het stadion vertrokken. Zij vormden later de erewacht langs de rouwstoet. Hierdoor ontstond een file op de A16 van 6 kilometer tussen Ridderkerk-Zuid en de Van Brienenoordbrug. Nadat de laatste soldaten om 09.40 uur vertrokken waren, gaf de politie de afrit vrij.
Rond 10.30 uur werd het verkeer op de A4 bij Den Haag in beide richtingen even stilgelegd door het passeren van de stoet met paarden.
De stoet ging onder de snelweg door. Deze verkeerstop duurde een paar minuten. Ook op de A12 (Utrecht-Den Haag) en de A15 richting Rotterdam was het druk. Volgens de verkeerscentrale staan er op deze wegen normaal gesproken niet dergelijk lange files.
Alle buslijnen in Den Haag, op twee na, reden vanaf 11.15 uur weer volgens het normale rooster. De trambanen werden ook weer vrij gegeven. HTM-medewerkers haalden de touwen uit de rails. De touwen waren nodig voor een goede doorgang van de rouwkoets. Bijna het hele lijnennet van de HTM was vanmorgen gewijzigd. Een aantal bus- en tramlijnen reden helemaal niet, sommige trajecten waren in tweeën geknipt en op een aantal trajecten reden pendelbussen in plaats van trams.