Tijdelijk minder keus in de snoepdoos
GOUDA. Het gaat volgens Mars Nederland om de grootste recall-operatie die ooit in Nederland is gehouden. De snoepfabrikant laat sinds dinsdag 4 miljoen repen terugkomen uit supermarkten, tankstations en snoepautomaten.
Leonard van Schothorst, de ondernemer achter de snoepdozen Energybox en Goededoelenbox (een zelfstandige variant waarbij een deel van de winst naar goede doelen gaat), is een van de gedupeerden. „Een winkelier haalt even het schap leeg, maar onze verkoopvoorraad staat bij de klanten. Wij hebben duizenden boxen bij bedrijven en instellingen door het hele land staan. Het is simpelweg onmogelijk om die binnen een paar dagen allemaal langs te gaan”, zegt Van Schothorst. Hij wordt dezer dagen „platgebeld.”
De Goudse ondernemer vertrouwt op het gezonde verstand van zijn klanten. „We hebben op onze websites vermeld om welke producten het precies gaat. Iedereen die ik tot nu toe gesproken heb, heeft zelf al gekeken wat er bij hem in de box staat. Wij nemen alles terug. Sowieso bij het eerstvolgende reguliere bezoek, maar ik heb ook extra mensen op pad gestuurd om er meer vaart achter te zetten.”
Van Schothorst heeft vijftien chauffeurs op de weg, die met busjes nieuwe voorraad bij de klanten brengen. Die klanten hebben in de kantine of op kantoor een doos staan waar medewerkers met trek een reep, zakje drop, gevulde koek, chips of andere versnapering uit kunnen pakken. Uiteraard tegen betaling: 1 euro per snack. Een simpel systeem, dat werkt op basis van vertrouwen. Het risico ligt geheel bij Van Schothorst, zijn klanten hebben er geen omkijken naar.
Dinsdagmiddag werd bekend dat Mars grote aantallen Mars, Snickers, Milky Way Mini, Celebrations en Mini Mix terug laat halen. Reden daarvoor is de vondst in Duitsland van een stukje plastic in een Marsreep. Wereldwijd gaat het om 55 landen waar de producten uit de schappen zijn gehaald. Het betreft in Nederland geproduceerde chocoladeproducten met houdbaarheidsdata tussen 19 juni 2016 en 8 januari 2017.
„Mars neemt alles terug, maar dat is het minste waar ik me nu zorgen over maak. Het gaat er allereerst om dat ik mijn klanten help”, zegt Van Schothorst. „We hebben op onze websites een waarschuwing gezet, met daarbij de batchcodes en ”best before”-data van de producten waar het om gaat. We adviseren die apart te houden, totdat wij ze ophalen.”
De meest gestelde vraag aan Van Schothorst is of een bepaald product nog wel veilig is. „Mensen houden een marge aan, bijvoorbeeld als de houdbaarheidsdatum net even voor de kritieke periode ligt. Ik zeg dan dat ze het zekere voor het onzekere moeten nemen. Dat zou ik zelf als consument ook doen.” Van Schothorst weet zeker dat de kwestie hem omzet kost, al kan hij nog niet inschatten hoeveel. De dozen aanvullen met nieuwe Marsen en Snickers is er voorlopig niet bij. „Er is nauwelijks nog voorraad. Ze zullen nu wel extra gaan produceren.” En alternatieve snacks? „We zijn op zoek, maar de keuze is beperkt. Bounty zou kunnen –dat is ook van Mars– of KitKat, Nuts of Lion van Nestlé. In dit segment heb je tien tot vijftien producten. De twee belangrijkste zijn tijdelijk weggevallen.”