Geref. gezindte getalsmatig bekeken
Een „religiografisch” onderzoek naar de ontwikkeling en verspreiding van de gereformeerde gezindte na de Tweede Wereldoorlog. Voor dit project is dr. J. Smelik op zoek naar jaarboekjes van de Gereformeerde Gemeenten (in Nederland).
Via De Wachter Sions (het orgaan van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland) en binnenkort ook De Saambinder (het weekblad van de Gereformeerde Gemeenten) probeert de onderzoeker aan jaarboekjes te komen met als doel statistische gegevens te verzamelen uit de verschillende gereformeerde kerken. „Gereformeerd is breed genomen: alle kerken waarin het woord gereformeerd voorkomt.” De meeste jaarboeken kan hij in (universiteits)bibliotheken raadplegen. Bij de kleinere reformatorische kerken is dat echter nog een probleem. Zo beschikken de Oud Gereformeerde Gemeenten nauwelijks over statistisch materiaal.
Via de jaarboekjes probeert dr. Smelik vooral de getalsmatige ontwikkeling van de gereformeerde gezindte in kaart te brengen. Daarbij komen allerlei zaken aan de orde, zoals de regionale verspreiding van gereformeerden, de redenen van bepaalde mutaties en het verloop van geboortecijfers, maar ook het aspect van secularisatie.
Dr. Smelik wil zich tot aan de zomervakantie richten op het aanleggen van databestanden per kerkverband. Na deze (beschrijvende) fase zal hij -na de vakantie- beginnen met een verklarende analyse. Hij noemt een voorbeeld: Waarom zijn er veel vrijgemaakten komen wonen in de regio’s Zwolle en Groningen? Volgens hem had dit als oorzaak de aanwezigheid van gereformeerd vrijgemaakte middelbare scholen.
Dr. Smelik kan op dit moment weinig over het onderzoek meedelen omdat het zich nog in de aanloopfase bevindt. Sinds september 2003 is Smelik, die muziekwetenschap studeerde en studie verrichtte naar het geestelijk lied, verbonden aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) in Kampen. Hij is voor drie dagen per week en met een maximum van drie jaar voor het project vrijgesteld.