Binnenland

Koning steunt burgemeesters in misdaadstrijd

RUCPHEN (ANP). Koning Willem-Alexander spreekt dinsdag met de burgemeesters van Rucphen en Tilburg om ze een hart onder de riem te steken in hun strijd tegen de misdaad in Noord-Brabant en Zeeland. Hij laat zich door beiden ook informeren hoe het daarmee gaat.

15 February 2016 17:53Gewijzigd op 16 November 2020 01:28

Met de zogenoemde taskforce Brabant Zeeland die sinds 2014 actief is, is een nieuwe weg ingeslagen om de zware criminaliteit in de regio aan te pakken. De bijeenkomst is in Rucphen, waar burgemeester Marjolein van der Meer Mohr doelwit werd van bedreiging. Haar auto werd afgelopen zomer in brand gestoken. Burgemeester Peter Noordanus (Tilburg) is voorzitter van het samenwerkingsverband.

In 2014 meldde justitie dat de criminele netwerken hun activiteiten steeds meer naar het zuiden verschoven. Het samenwerkingsverband probeert die netwerken op alle mogelijke manieren te verstoren.

De bestrijding gebeurt niet alleen meer door politie en justitie, maar ook door gemeenten en de Belastingdienst. Die leveren en combineren informatie, waarmee wordt geprobeerd om criminelen tegen te werken.

„De burgemeesters zijn er onder meer in geslaagd om criminele motorclubs te weren uit hun gemeenten en uitstaande vorderingen bij criminelen op te eisen. Ook kun je denken aan het sluiten van bedrijfspanden die bijvoorbeeld als hennepkwekerij worden gebruikt”, legt taskforcedirecteur Caspar Hermans uit. Vorig jaar zijn er van begin januari tot oktober 187 panden gesloten.

„Een van die panden bleek een wereldwijd verdeelcentrum voor benodigdheden voor drugshandel”, vertelt Hermans. „Het had een enorme omvang. We hebben hierdoor de achterliggende criminele organisatie enorm kunnen frustreren en schade toegebracht. Dat is de bedoeling.”

„Het begin is gemaakt”, meent Hermans, „maar we zijn nog niet zover dat het duurzaam is. We werken er hard aan om dat voor elkaar te krijgen. Ondanks bedreigingen laten burgemeesters zich niet afschrikken. Ze staan er niet alleen voor en dat weten ze.”

De brede aanpak van misdaad leidt er volgens Hermans toe dat de criminelen naar andere delen van het land of naar België uitwijken. „We zitten kennelijk op de goede zenuw.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer