Hersenen hebben een dipje in de winter
LUIK. Altijd al het gevoel gehad dat je hersenen in winter iets minder actief zijn? Wetenschappers van de Universiteit van Luik hebben aanwijzingen gevonden dat het echt zo is. Seizoenen spelen een belangrijkere rol bij de hersenactiviteit dan gedacht.
Het lijkt erop dat mensen een soort inwendige klok hebben die hun hersenactiviteit stuurt. De hersenen blijken het actiefst rond de langste dag en het minst actief rond de kortste dag.
De seizoenen blijken een meetbaar effect hebben op de hersenactiviteit. Dat effect is wel ingewikkelder dan: het is koud en donker, dus de hersenen functioneren minder, schreven onderzoekers recent in het tijdschrift PNAS.
De proefpersonen konden hun aandacht het gemakkelijkst bij hun werk houden in de zomer. Toch vinden de onderzoekers het geen goed plan om de kinderen dan maar in de zomervakantie naar school te sturen en de rest van het jaar vrij te geven. Het geheugen werkt het beste rond 22 september als dag en nacht even lang zijn en het slechtste rond 20 maart. En voor de leerprestaties lijkt de hersenactiviteit helemaal niets uit te maken.
Wat de onderzoekers nog niet weten, is hoe de seizoenen de prestaties van de hersenen beïnvloeden: wat is de invloed van de daglengte, temperatuur en luchtvochtigheid op sociaal gedrag en lichamelijke activiteit?
Uit een recente publicatie in Nature bleek dat bepaalde genen door seizoensinvloeden worden aan- of uitgezet. Dat zou verklaren dat hart- en vaatziekten en reuma verergeren in de winter en dat we ons over het algemeen gezonder voelen in de zomer.