Binnenland

„Repressief optreden tegen junks werkt niet”

Het harde optreden door gemeente en politie tegen junks in de Heerlense binnenstad werkt averechts. Dat vinden veel drugsverslaafden in Heerlen. Door het repressieve beleid van de gemeente mijden steeds meer dealers in harddrugs de stad.

ANP
29 March 2004 08:40Gewijzigd op 14 November 2020 01:05

De weinige dealers die desondanks blijven, drijven de prijzen op en verkopen heroïne van slechtere kwaliteit. Daardoor moeten de verslaafden meer voor hun shot betalen. Om aan dat geld te komen, moeten ze meer (auto-)inbraken en diefstallen plegen.

„De heroïne wordt steeds slechter en we hebben daardoor een dubbele hoeveelheid nodig”, zegt een verslaafde die wordt opgevangen in de Heerlense opvang voor dak- en thuislozen. „Daarvoor moeten we dus dubbel betalen. Bovendien zijn de prijzen per gram al verhoogd. Daardoor ben ik langer op pad: ik moet langer lopen om een dealer te vinden en meer auto’s openbreken om genoeg geld te hebben”, legt de drugsverslaafde uit. Andere junks in de opvang bevestigen zijn verhaal.

Het hoofd hulpverlening Limburg en Brabant van het Leger des Heils, Hans-Martin Don, ziet het repressieve beleid vanuit Den Haag met lede ogen aan. „Het is bij politici in de mode om hard optreden tegen verslaafden te eisen, maar daarmee wordt de zaak alleen maar erger”, vreest hij. Het Leger des Heils runt de opvang voor daklozen in Heerlen. „Wij zien er meer in om samen met de gemeente de verslaafden hulp te bieden en hun een goede opvang en uitzicht op woning en werk te geven”, aldus Don.

Heerlen is een van de dertien gemeenten in Nederland die ertoe verplicht zijn daklozen uit de regio op te vangen. Meestal zijn die verslaafd aan alcohol of harddrugs. Heerlen heeft een traject uitgezet om deze daklozen er geleidelijk weer bovenop te helpen, maar voelt zich gefrustreerd door het landelijke beleid, dat meer op repressie dan op hulpverlening gericht is.

Veel vrouwelijke verslaafden werken als prostituee op de Heerlense tippelzone. Wethouder R. de Wit (SP, Welzijn) van Heerlen maakt zich zorgen over het voortbestaan van deze tippelzone. De Tweede-Kamerfracties van PvdA en CDA willen mannen die heroïneprostituees bezoeken, aanpakken.

Op zich is De Wit het daar wel mee eens, omdat ook zij vindt dat deze mannen misbruik maken van zieke en afhankelijke vrouwen. Anderzijds kunnen deze vrouwen vaak alleen via prostitutie aan hun shot komen. Het aanpakken van hun klanten werkt dan averechts. „Als dat doorgaat, kunnen we de tippelzone wel sluiten”, aldus De Wit. „Dat betekent dat de vrouwen elders in de stad hun diensten gaan aanbieden. Bovendien verschijnen dan weer pooiers op het toneel, die juist door de tippelzone verdwenen zijn.”

Onveiligheid en criminaliteit in de stad zullen hierdoor weer toenemen, vreest De Wit. „Voordat enkele jaren geleden de goed bewaakte tippelzone werd ingesteld, hielden de vrouwen zich rond het station op. Dat was voor hen levensgevaarlijk: de vrouwen verdwenen en werden later vermoord teruggevonden. Als een man de tippelzone verlaat met een prostituee in zijn auto, schrijft de bewaking het kenteken op. Dat werkt preventief.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer