Kerk & religie

John uit Raqqa over leven als christen tussen „monsters” IS

RAQQA. „Elke vrijdag zijn er executies.” Een veldwerker van Open Doors sprak vorige week de christelijke Syrische student John, die anderhalf jaar onder IS-bewind in Raqqa woonde. In de hoofdstad van het kalifaat van Islamitische Staat (IS) woonden voorheen zo’n 1500 christenen. De meesten vertrokken.

Redactie kerk
11 February 2016 11:56Gewijzigd op 16 November 2020 01:22
Intocht van IS-strijders in Raqqa, in 2014. beeld EPA
Intocht van IS-strijders in Raqqa, in 2014. beeld EPA

Op voorwaarde dat zijn naam wordt gefingeerd, doet John zijn verhaal tegenover Open Doors, een organisatie die werkt onder vervolgde christenen.

De Syrische student vertelt hoe Raqqa in januari 2014 in handen viel van IS. John stond met vele anderen te kijken hoe de extremisten de stad in kwamen. John: „Ik voelde me geïntimideerd en was verbaasd dat ze zo’n complete wapenrusting hadden. De soldaten scandeerden leuzen. Het publiek moest ze herhalen, maar ik hield mijn mond omdat ik christen ben. Een IS-soldaat merkte het op en dwong me „Allahoe akbar” te zeggen.”

IS werd verwelkomd in Raqqa. „Daar hebben veel mensen inmiddels spijt van”, vertelt John. „Ik kan me de eerste dagen goed herinneren. IS begon mensen te executeren die de president steunden. Leden van milities die tegen IS hadden gevochten, werden onthoofd, het interieur van drie kerken gesloopt en sjiitische moskeeën vernietigd. Een van de kerken dient als hoofdkwartier van IS.”

Keuze

Kort nadat Raqqa werd uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat, riep de nieuwe regering de christelijke leiders bij elkaar. John: „Ze stelden hen voor de keus: je kunt moslim worden, vertrekken of de jizya, een belasting betalen. Vrouwen en kinderen hoeven niet te betalen. Het eerste jaar was die belasting 54.000 Syrische pond (250 euro) per man. In het tweede jaar steeg dat naar 164.000 pond (ruim 750 euro). Voor Syriërs is dat een behoorlijk bedrag. Alleen de rijken kunnen het zich veroorloven.”

Ook John en zijn familie werden gedwongen tot een keuze. John: „Omdat mijn ouders een bedrijf en een koophuis hebben, wilden ze niet vluchten.” Van de ongeveer 1500 christenen in Raqqa besloten de meesten echter om te vertrekken.

Het leven van dag tot dag werd gevuld met gruwelijkheden. „Elke vrijdag zijn er executies. Ik was erbij toen de eerste man onthoofd werd. Hij heeft vreselijk geleden. Nog gruwelijker was wat ze met de soldaten van het Syrische leger deden. Ze werden allen onthoofd. Vervolgens spiesten ze de hoofden van de doden op de hekken langs de straat. De kruisjes van kettinkjes die de christelijke soldaten droegen, hingen aan hun oren.”

Stress

Een grote stressfactor in het dagelijks leven van John waren de ontmoetingen met IS-leden. „Ze doden je om de meest uiteen­lopende redenen. Als ze mij aanspraken op straat, moest ik mijn antwoorden zorgvuldig kiezen. Ze leken niet op mensen, maar op monsters”, zegt John. „Maar omdat we de belasting betaalden en het jizya-document altijd bij ons droegen, kon niemand ons iets aandoen. Daarom voelde ik me tot op zekere hoogte vrij.”

Voor de vrouwen in Raqqa betekende de komst van IS meer. Ze moesten zich drastischer aanpassen. Zo mocht er geen huid meer te zien zijn. John: „Mijn zus en mijn moeder hebben het er moeilijk mee. Ze moeten islamitische kleding aan. Vrouwen mogen ook niet meer alleen naar buiten. Er moet altijd een man, vader of broer bij zijn.”

Tijdens zijn tijd in de hoofdstad van IS leerde John dichter bij God te leven. „Ik voelde dat Hij mij beschermde. Een paar keer waren er explosies vlak bij mijn huis en in de omgeving van mijn werk.”

Enkele maanden geleden is John uit Raqqa vertrokken omdat hij er niet verder kon studeren. Hij reisde illegaal naar een andere Syrische stad. „We namen smalle buitenwegen. Op die manier konden we alle checkpoints waar we weet van hadden, omzeilen. Na vier uur bereikten we een checkpoint van het Syrische leger.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer