HHK-synode neemt notitie aan over doop pleeg- en adoptiekinderen
Pleeg- of adoptiekinderen kunnen gedoopt worden in hersteld hervormde gemeenten, als voor de kerkenraad duidelijk is dat de adoptie- of pleegouders „juridisch en feitelijk geheel in de plaats van de natuurlijke ouders zijn getreden.”
Tot die conclusie komt een notitie over de doop van pleeg- en adoptiekinderen, die vrijdag werd aangenomen door de generale synode van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). De besloten vergadering kwam bijeen in conferentieoord Mennorode in Elspeet.
Centraal punt in de notitie is dat de procedures bij de overheid moeten zijn afgerond, zodat het te dopen kind bij rechterlijke uitspraak als kind aan de betreffende ouders is toegewezen, of dat er sprake is van langdurig pleegouderschap.
Op de agenda van de synode stonden ook het jaarverslag 2015 en het jaarplan 2016 van de commissie Israël. Naar aanleiding van deze verslagen werd uitgebreid gesproken over hoe de relatie met het Joodse volk vormgegeven kan worden.
De synode sprak vrijdagavond over de vraag hoe om te gaan met leden die de kinderdoop verwerpen. „Een andere visie op de Heilige Doop raakt ook de visie op het verbond en alles wat daar mee samenhangt. De leer is in het geding”, aldus het moderamen zaterdag in een persbericht. „Zodoende kwam ook de vraag naar de tucht aan de orde.” De generale synode hoopt op een later tijdstip een handreiking op te stellen voor de kerkenraden.
Zie ook:
Ds. Van Rooijen uit Oosterwolde nieuwe scriba HHK (Reformatorisch Dagblad, 5 februari 2016)