Buitenland

De verdwenen boekverkopers van Hongkong zitten vast in China

HONGKONG. Drie vermiste uitgeverijmedewerkers uit Hongkong zitten in een Chinese cel. Ze worden verdacht van niet nader omschreven delicten, heeft de politie van de Zuid-Chinese provincie Guangdong het politiekorps van Hongkong laten weten.

Redactie buitenland
5 February 2016 22:53Gewijzigd op 16 November 2020 01:14
PEKING. De Chinese president Xi Jinping is er niet van gediend dat er in Hongkong boeken over zijn priveleven worden gepubliceerd. beeld  AFP
PEKING. De Chinese president Xi Jinping is er niet van gediend dat er in Hongkong boeken over zijn priveleven worden gepubliceerd. beeld AFP

Lui Por, Cheung Chi Ping en Lam Wing Kee zijn verbonden aan uitgeverij Mighty Current Media, die boeken uitgeeft die op het Chinese vasteland verboden zijn. Het drietal is volgens China betrokken bij de zaak van hun uitgever Gui Minhai, die al eerder opdook in Chinese hechtenis. Gui was verdwenen uit zijn vakantiehuis in Thailand en liet later op de Chinese staatstelevisie weten dat hij zich bij de Chinese politie had aangegeven wegens een dodelijk auto-ongeluk, twaalf jaar geleden.

Een andere verdwenen boekverkoper, Lee Bo, zond vorige maand een fax naar een Hongkongse uitgever waarin hij verklaarde vrijwillig in China te zitten „in verband met een onderzoek.”

Roddellectuur

Hongkong kent een bloeiende productie van en handel in roddellectuur over Chinese leiders, die vooral door Chinezen van het vasteland –dat onder het gezag van Peking staat– wordt gekocht en gelezen zodra ze op bezoek in Hongkong zijn. Het lijkt erop dat de Chinese president Xi Jinping dit een doorn in het oog is, en op deze manier daarmee wil afrekenen. Zo stond Lee Bo op het punt een boek te laten drukken met als titel “Xi Jinping en zijn geheime liefdes”.

De Chinese staatsveiligheisdienst zou zo’n 14 Hongkongse uitgevers op het oog hebben om te sluiten en 21 publicaties willen verbieden.

De zaak van de ”verdwenen boekverkopers” zorgt in Hongkong voor onrust omdat de lange arm van de Chinese partij kennelijk verder reikt dan de grens met Hongkong. Toen dat in 1997 ophield een Britse kroonkolonie te zijn en weer deel ging uitmaken van China, kreeg het een aparte status zodat nog vele tientallen jaren vrijheden gewaarborgd zouden blijven. Onder het motto ”Eén land, twee systemen” ging Peking akkoord met de voor Chinezen ongekende vrijheden en rechten in Hongkong. Hongkongers vrezen dat Peking daar nu op terugkomt en dat de geheime dienst vaker zal ingrijpen. Overigens heeft ook Londen protest aangetekend tegen de verdwijning van de verkopers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer