Nieuwe hoop voor Werkendamse hertenkamp
WERKENDAM. Het hertenkampje aan de Van Tienhoven van Boogaardstraat in het hart van Werkendam hoeft misschien toch niet weg. Deze week vroeg SGP-wethouder De Gelder om met de bewoners te gaan overleggen. „Alle opties zijn weer open”, zegt gemeentevoorlichter Annely Peskens.
Het hertenkampje staat al jaren op de nominatie om te verdwijnen. Dat blijkt uit het Groenstructuurplan van de gemeente uit 2009, waarin wordt vastgesteld wat de komende tien jaar met het groen in Werkendam moet gebeuren.
Een van de vele plannen was om de omgeving van de hertenkamp een flinke facelift te geven. „De raad vindt het geen gemeentelijke taak om een hertenkamp te houden, bovendien heeft het kampje geen goede uitstraling. Het is verouderd, drassig en het terrein heeft een flinke opknapbeurt nodig.”
Hoogwaardig park
Destijds besloot de raad om de groenstrook –samen met het naburige water Kerkewiel– her in te richten tot een hoogwaardig wandelpark met paden en zitjes. Daarbij moest voor het oorlogsmonument een centrale plaats worden ingeruimd. Daarnaast werd de mogelijkheid geopperd in het nieuwe park extra wateropvang te regelen. In totaal is 200.000 euro uitgetrokken voor de facelift van het terrein.
Toen de raad in 2009 het Groenstructuurplan aannam, waren er wel inspraakreacties over de verdwijning van de hertenkamp, maar dat leidde niet tot aanpassing van het voorstel.
Massaal verzet
Onlangs liet de gemeente weten dat de plannen de komende periode uitgevoerd worden en nodigde omwonenden uit voor een informatieavond. „Dit voorjaar wilden we samen met de inwoners de plannen voor het wandelpark definitief invullen om dan na de zomer aan de slag te gaan”, vertelt gemeentewoordvoerster Peskens.
Maar de gemeente had niet op het hardnekkige en massale verzet van de bevolking gerekend. Opvallend genoeg werd de aanzet daartoe gegeven door de bewoners van woonzorgcomplex d’Altenaer.
„Wij wonen recht tegenover het kampje en als inwoners zijn we eraan gehecht”, zegt Piet Versluis, die vanuit zijn appartement op de herten uitkijkt. „Het bestaat al een jaar of zestig en het schijnt destijds een geschenk van de bevolking aan de gemeente te zijn geweest. Weet je: tegenwoordig moet al het oude verdwijnen. Ik ben van 1949 en weet niet beter dan dat hier altijd een hertenkamp is geweest. Vroeger gingen we op de Kerkewiel de eendjes voeren en daarna liepen we altijd even door naar de herten. Heel Werkendam komt hier, al generaties lang. Je ziet er moeders met hun kinderwagens lopen, opa’s en oma’s gaan er met hun kleinkinderen heen, kinderen komen uit school even langs; het is gewoon een hartstikke leuk uitje. Het hoort bij het dorp. Bovendien zijn we bang dat het nieuwe wandelpark met die zitjes hangjeugd aantrekt. Dat moeten we natuurlijk niet hebben.”
Handtekeningenactie
Vandaar dat de bewonerscommissie –waarvan Versluis deel uitmaakt– een handtekeningenactie startte. „Eerst tekenden vooral bewoners van d’Altenaer. Toen er meer ruchtbaarheid aan de plannen en de actie werd gegeven, volgden vele anderen. In totaal hebben we meer dan 700 handtekeningen opgehaald.”
Dat maakte indruk op de plaatselijke politiek. Deze week drongen de leden van de commissie Grondgebied bij het college erop aan de kwestie te heroverwegen. Peskens: „De raad heeft hier weliswaar een besluit over genomen, maar daar tilt men niet zo zwaar aan. Dit leeft zo sterk dat dit bij uitstek een onderwerp is voor burgerparticipatie.”
Alle opties open
Volgens de voorlichter staan daarbij alle opties open. „De komende maanden volgt overleg. De herten hoeven niet per se weg. Misschien is de uitkomst dat de gemeente het kampje opnieuw aanlegt en anderen voor het onderhoud zorgen. Omwonenden, of de scouting, of vrijwilligers van de kinderboerderij. Daarbij moeten we ook kijken naar het welzijn van de dieren.”
Versluis maakt deel uit van de inmiddels gevormde klankbordgroep. „Natuurlijk is die opknapbeurt hard nodig. Een goede drainage zou al veel schelen. Bovendien is de hertenbok oud. Die zou nodig moeten worden ‘ververst’. De zaak is nog niet rond, maar er bestaat een reële kans dat de herten blijven. Ik hoop dat het lukt. Het hertenkampje hóórt gewoon bij Werkendam.”