„Geen bewijs voor financiering terrorisme”
Er is onvoldoende bewijs dat moslimorganisaties in Nederland zich bezighouden met de financiering van terrorisme. Dat zei directeur Haverkamp van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst-Economische Controledienst (FIOD-ECD) donderdag in een toelichting op het jaarverslag van zijn organisatie.
De FIOD-ECD presenteerde donderdag zijn jaarverslag tegelijk met de Belastingdienst en de douane.
Volgens Haverkamp worden geldstromen van met name moslimorganisaties sinds de terroristische aanslagen op 11 september 2001 nauwlettend gevolgd. Concrete bewijzen voor de financiering van terroristische netwerken vanuit Nederland heeft de FIOD-ECD echter niet. Haverkamp zei donderdag dat er „geen harde bewijzen zijn dat geldstromen aan een terroristische organisatie gekoppeld kunnen worden.” Daarentegen lopen er nog wel enkele onderzoeken, aldus Haverkamp.
De FIOD-ECD spoorde vorig jaar meer internationale fraudenetwerken op. Ook kreeg de dienst meer greep op computercriminaliteit. Staatssecretaris Wijn (Financiën) noemde het opmerkelijk dat zowel de Belastingdienst als de douane en de FIOD-ECD in 2003 hogere prestaties leverden, terwijl er minder geld beschikbaar was voor de drie diensten. De douane nam vorig jaar aanzienlijk meer wapens in beslag dan in 2002. In 2003 spoorde de dienst in totaal 17.384 illegale wapens op. In 2002 waren dat er 3626. Eerder werd al bekend dat ook de hoeveelheid in beslag genomen cocaïne vorig jaar veel groter was dan in 2002.
Aan de opsporingstaken van Belastingdienst, douane en FIOD-ECD is afgelopen jaar niet gemorreld, hoewel ook die dienst door het kabinet een flinke bezuiniging opgelegd kreeg. Wel heeft de dienstverlening eronder te lijden gehad, vooral omdat tijdelijke contracten werden beëindigd. In de praktijk bleek de belastingtelefoon daardoor een stuk minder bereikbaar, met als gevolg een groter aantal klachten van belastingplichtigen. Daarbovenop kwamen nog extra klachten door 250.000 te laat verzonden formulieren over de voorlopige teruggave en door het in 70.000 gevallen te laat geven van duidelijkheid aan belastingplichtigen over hun definitieve aangifte.
Staatssecretaris Wijn is desondanks tevreden over het functioneren van de diensten. Hij wees donderdag op het geringe aantal zogenoemde integriteitsonderzoeken. Daarbij wordt de handel en wandel van ambtenaren onderzocht op mogelijke strafbare feiten. Bij de Belastingdienst waren er in 2003 er 28 meldingen van in totaal 32 delicten. In de jaren ervoor lag het aantal delicten rond de vijftig. „Bij 28 op dertigduizend werknemers gaat het dus echt om incidenten”, zei Wijn. Bij de strafbare feiten ging het bijvoorbeeld in drie zaken om omkoping.