„Verzekeringsbranche niet klaar met saneren”
CULEMBORG (ANP). In de verzekeringsbranche zijn waarschijnlijk meer grote ontslaggolven in aantocht. Vakbondsvoorzitter Reinier Castelein van De Unie vreest dat het niet bij de maandag aangekondigde reorganisatie van Vivat blijft. Hij voorziet meer stevige ingrepen.
Het massaontslag bij Vivat is ingegeven doordat steeds meer mensen hun financiële zaken online regelen, zegt Castelein. Alle grootbanken en ook verzekeraar Achmea hebben om die reden de laatste jaren al flink gesaneerd. „Na de verschillende ontslaggolven bij de banken komen we nu in het tijdperk van de verzekeraars.”
Castelein spreekt van een „mokerslag voor de medewerkers in de sector”. Hij ziet steeds minder kansen op de arbeidsmarkt voor bank- en verzekeringspersoneel dat op zoek moet naar een andere baan. „Door het gebrek aan visie en te laat ingrijpen komen er grote groepen werkzoekenden tegelijk op een toch al krappe arbeidsmarkt.”
NN Group (Nationale-Nederlanden) zei in november ook al dat het komende jaren verder in de kosten gaat snijden. Ontslagen worden daarbij niet uitgesloten, maar de verzekeraar vond het toen nog te vroeg om over aantallen te spreken. Achmea schrapte sinds 2013 al 4000 arbeidsplaatsen.
De ontslagrondes bij de verzekeraars vallen nog in het niet bij het banenverlies bij Rabobank. De bank kondigde onlangs aan nog eens 9000 banen te schrappen. Rabobank had vanaf 2013 al reorganisaties ingezet ten koste van 10.000 banen.
Ook de andere grote banken kwamen met stevige ingrepen. ING haalde in 2014 een streep door 1700 van de 16.000 Nederlandse banen bij de bank, plus meer dan 1000 externe krachten. ABN AMRO liet datzelfde jaar weten dat tot en met 2018 tussen de 650 en 1000 banen komen te vervallen.
Uitkeringsinstantie UWV voorspelde vorige week dat er in de financiële dienstverlening dit jaar bij elkaar nog zo’n 5000 banen verloren gaan. De werkgelegenheid bij banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders is sinds 2008 al met meer dan 15 procent teruggelopen.