Kerk & religie

Amsterdam krijgt eerste processie sinds 1578

Voor het eerst sinds 1578 krijgt Amsterdam een sacramentsprocessie. De tocht staat in het teken van het 150-jarig jubileum van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

ANP
26 March 2004 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 01:04

De tocht gaat gepaard met het nodige uiterlijke katholiek vertoon. „Het is de bedoeling om de tocht te houden vanaf de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de Keizersgracht naar de Begijnkapel aan het Begijnhof in het centrum”, zegt E. Graas van het bestuur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De sacramentsprocessie staat gepland op 13 juni, Sacramentsdag. Hoe de tocht precies wordt ingevuld, is nog niet bekend. De plannen zijn nog in een pril stadium.

„Het is een feestelijke gebeurtenis, maar geen braderie. Het blijft een religieuze tocht”, zegt Graas. De bisschop van Haarlem zal in vol ornaat met een monstrans, een houder voor de heilige hostie, door de stad trekken. Hij wordt vergezeld door priesters en kerkgangers.

Graas legt uit dat de sacramentsprocessie een multicultureel karakter krijgt. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is de thuishaven voor de Amsterdamse katholieken, de Surinaamse katholieken en de Syrisch-orthodoxen.

In Amsterdam is sinds het processieverbod in 1578 geen sacramentsprocessie meer gehouden. De grondwet bepaalde in 1848 dat het processieverbod bleef bestaan voor plaatsen waar dit gebruik tot dan niet voorkwam. „Onder de rivieren mochten deze tochten wel blijven bestaan. Daar is het een vrij normaal verschijnsel.” In 1983 werd de grondwet gewijzigd, en sindsdien is het ook boven de rivieren toegestaan processies te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer