Veel heisa in Luttelgeest, maar geen azc
Het kleine Luttelgeest in de Noordoostpolder staat op z’n kop, nadat burgemeester Van de Werff besloot om journalisten middels een noodverordening te weren van een informatieavond voor omwonenden. Dat besluit krijgt een staartje: er komt een rechtszaak, bleek vrijdag. En dat allemaal voor een bijeenkomst over een asielzoekerscentrum dat er nooit zal komen.

Of Luttelgeest openstond voor een tweede azc met zo’n 450 bewoners? Dat is wat de gemeente Noordoostpolder donderdagavond te weten wilde komen van omwonenden. Nee, was het duidelijke antwoord. De gemeente luisterde ernaar. Vrijdagmiddag werd bekend dat er daadwerkelijk geen azc komt in de gemeente. Noordoostpolder mag al blij zijn dat er steun is voor het bestaande azc, zei burgemeester Van der Werff. Dat zit sinds 1987 in een voormalig recreatiepark. „We zijn daarom tot de conclusie gekomen dat wij af moeten zien van extra uitbreiding.”
En daar zou het bij gebleven zijn. Ware het niet dat het handelen van burgemeester Van der Werff rond deze informatiebijeenkomst hem op grote kritiek is komen te staan.
De burgemeester besloot een noodverordening uit te vaardigen tot in een straal van 5 kilometer van Luttelgeest om ervoor te zorgen dat journalisten van Omroep Flevoland uit de buurt van de Orchideeënhoeve zouden blijven, de plaats waar de bijeenkomst plaatsvond. Een rigoureuze maatregel die onmiddellijk beroering veroorzaakte.
Grove inbreuk
Zo besloot Omroep Flevoland vrijdagmiddag naar de bestuursrechter te stappen omdat er sprake zou zijn van grove inbreuk op de persvrijheid. De Nederlandse Vereniging van Journalisten overweegt eveneens juridische stappen. De situatie in Luttelgeest is volgens de NVJ alarmerend en een democratie onwaardig.
Ook minister Plasterk van Binnenlandse Zaken sprak zich vrijdag uit tegen het besluit van de Luttelgeestse burgemeester. Het uitgangspunt is volgens de minister „dat als het effe kan en ook als het niet effe kan, de pers vrij zijn werk kan doen.” Alleen specifieke redenen, zoals de veiligheid of als de ruimte te klein is, kunnen aanleiding zijn de pers te weren of niet iedereen binnen te laten.
Ook oppositiepartijen SP en ONS hebben geen goed woord over voor het handelen van Van der Werff. B. Lammers, fractievoorzitter van oppositiepartij ONS in de Noordoostpolder, noemt de noodverordening van vrijdagavond „een onacceptabele situatie. Dat is duidelijk. We zijn voor vrije meningsuiting. Ik vermoed dat de actie van de burgemeester op angst berust.”
T. Hoekstra, fractievoorzitter van de lokale SP, is eveneens ontstemd over het noodbevel. „Een niet zo slimme zet”, noemt ze het, „waarmee de burgemeester alles op de spits heeft gedreven. Die noodverordening was helemaal niet nodig geweest.”
In zijn nieuwjaarstoespraak haalde Van de Werff nog aan dat de pers nodig is om scherp te blijven. „Hij zegt het één maar doet het ander”, concludeert ze. „Wij als SP zijn dus niet gelukkig met deze situatie.”
De twee grootste coalitiepartijen van Noordoostpolder, CDA en ChristenUnie/SGP, zijn terughoudend in hun oordeel over het optreden van Van der Werff. Fractievoorzitter M. B. W. Uitdewilligen van het CDA, de grootste partij in de raad, wil niet inhoudelijk reageren over de opstelling van de burgemeester. Volgens haar was het vooral belangrijk dat omwonenden in alle rust konden worden gehoord. „Prettig dat er geen pers bij was.”
H. van Keulen-Nentjes, fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP, heeft er begrip voor dat journalisten niet bij de besloten bijeenkomst mochten zijn. Ze is wel benieuwd naar de beweegredenen van de burgemeester om journalisten te weren uit een straal van 5 kilometer rond de locatie van de bijeenkomst. „Misschien was de maatregel achteraf gezien ondoordacht.”
Steun krijgt de burgemeester ook van de commissaris van de Koning in Flevoland, Verbeek. Hij stelde vrijdag op Twitter dat de journalisten die werden geweigerd, zich hebben schuldig gemaakt aan „wangedrag.”
Rust en vrijheid
Van der Werff zelf verklaarde zijn handelen vrijdagmiddag door te zeggen dat hij het belang van de omwonenden op het oog had. „Het noodbevel is in de ogen van de media wellicht een zwaar middel. Aan de ene kant betreur ik de inzet hiervan ook. Aan de andere kant lag onze prioriteit bij het gesprek met de omwonenden. Wij vonden het belangrijk dat zij zich in alle rust en vrijheid konden uitspreken zonder de druk van de media daarbij. We hebben de afgelopen weken gezien wat voor effect dat kan hebben.”