Ambtenaar van het jaar: Deze waardering is voor alle militairen leuk
LUNTEREN. Het publiek koos eind vorig week kapitein der mariniers Mark Brouwer tot Ambtenaar van het Jaar 2016. „Winnen is altijd belangrijk. Of het nu een spel is, een verkiezing of een veldslag.”
Een grijze muis kun je Brouwer (1981) uit Lunteren niet noemen. De vader van vier kinderen, lid van een reformatorische kerk, is rap van de tongriem gesneden en valt op door zijn uitlatingen via sociale media.
Eind vorige week was de marinier een van de vier finalisten voor de titel Jonge Ambtenaar van het Jaar 2016, georganiseerd door Futur, het landelijke netwerk voor jonge ambtenaren. De jury koos voor een ambtenaar van de gemeente Baarn, de publieksprijs ging naar Brouwer.
Hij won een opleidingscheque van 5000 euro. „Een persoonlijke prijs, maar deze waardering is voor alle militairen leuk”, aldus Brouwer.
Credo
Brouwer, plaatsvervangend hoofd mariniersopleiding op de Van Ghentkazerne in Rotterdam, vindt het „fantastisch” om als ambtenaar te werken. „Dat klinkt als een cliché. Maar als ambtenaar met een bijzondere rechtspositie heb je een voorbeeldfunctie. Dienend en dienstbaar in de samenleving. Dat geldt ook voor agenten, gevangenbewaarders en ambtenaren bij alle overheden. Ons doel is een veilig en welvarend Nederland. Eenieder vanuit zijn eigen expertise.”
Brouwer hecht belang aan goed communiceren. „Het lijkt wel of de monoloog het wint van de dialoog. Kijk maar naar vluchtelingendebat. De sleutel voor het krijgen van draagvlak is en blijft echter tijdige, duidelijke en eerlijke communicatie.”
Andere overheden kunnen leren van Defensie, vindt de marinier. „Wij zijn opgevoed met opdrachtgerichte commandovoering. Wij noemen dat ”mission command”. Vertel je mannen wat ze moeten doen en niet hoe. Zo creëer je zelfdenkende, innovatieve en creatieve mensen. Met meer verantwoordelijkheidsgevoel en ruimte om fouten te maken.”
Opsteker
Winnen is altijd belangrijk, verklaart de militair. „Of het nu een spel is, een verkiezing of een veldslag. Het doet iets met mensen. Het is soms zelfs een doel. Voor mijn werkgever is het een opsteker. Wij willen graag Defensie weer zichtbaar laten zijn in de samenleving. Dat zijn we verplicht aan de belastingbetaler. Maar helaas is dat ook nodig in deze tijd. We doen dat ook voor de vele collega’s die vanwege veiligheidsredenen niet in de openbaarheid mogen komen. Ik ga door met mijn werk, daar heeft de uitslag geen invloed op.”
Zijn volgende uitdaging? „Zorgen dat ik m’n werk doe. Daarnaast verplicht een studie volgen. Verder ben ik niet zo met mijn carrière bezig. Ik heb veel om dankbaar voor te zijn. Mijn gezin, mijn gezondheid. En we leven in een vrij land. Vergelijk dat eens met mensen met een ernstige ziekte of met hen die iemand hebben verloren. In dat perspectief is een prijs winnen geen doel op zich.”