Kleef wil ook van centen af
KLEEF (ANP). Winkels en bedrijven in de Duitse plaats Kleef, nog geen 40 kilometer ten zuidoosten van Nijmegen, willen in navolging van Nederland af van het gebruik van muntjes van 1 en 2 cent. „Wij doen het net als u”, staat in het Nederlands op een informatieblad voor klanten over de afschaffing van centen in februari.
Volgens winkeliers in Kleef komt zeker een derde van de klandizie uit het nabije Nederland. Ze zijn het gedoe met centen moe en hebben het initiatief genomen het kleingeld per 1 februari uit te bannen.
Nederland deed dit in 2004 al. Het ‘Nederlandse Kleef’ was destijds Woerden, waar eerst een proef werd gedaan met het uitbannen van kleingeld, meldt dit weekend de Duitse krant Handelsblatt. De krant vermoedt dat het initiatief in Kleef in heel Duitsland navolging krijgt. De baas van de Deutsche Bank, John Cryan, is er volgens Handelsblatt helemaal voor. Hoeveel winkels straks in Kleef meedoen is nog niet duidelijk.
Om aan centen te komen moeten de winkeliers de centrale bank onkosten vergoeden. Die kosten worden steeds hoger, klaagde Klaus Fischer, filiaalchef van een kledingketen in Kleef. Hij is een van de initiatiefnemers in de stad. Volgens Fisher staat de waarde van de cent in geen enkele verhouding meer tot de onkosten die voor de munt worden gemaakt en de moeite die ervoor moet worden gedaan. Bovendien kost het produceren van een eurocent 1,65 cent. Een munt van 2 eurocent kost 1,94 cent.
Finland was in 2002 het eerste euroland dat de centjes vaarwel zei. De Finse minister van Economische Zaken, Olli Rehn, was als Europees commissaris die was belast met de euro (2009-2014) een fel bestrijder van het kleingeld dat hij een kolossale verliespost voor de eurozone noemde.