Ontmoedigde vluchteling vertrekt vaker
DEN HAAG. Steeds meer vluchtelingen vertrekken vrijwillig weer uit ons land, teleurgesteld over de langdurige Nederlandse asielprocedure.
Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Den Haag, die migranten begeleidt bij vrijwillige terugkeer. De uitstroom bereikte vorige maand een piek met 316 vertrekkende vluchtelingen. In 2015 keerden 3000 migranten op vrijwillige basis terug naar hun land van herkomst, een jaar eerder was dit nog 2269.
Het IOM signaleert een duidelijke trend in het aantal vrijwillig vertrekkende migranten. „De lengte van de asielprocedure en de lengte van de gezinshereniging vallen vluchtelingen tegen”, aldus IOM-woordvoerder Marian Lenshoek dinsdagochtend. De groep vertrekkende migranten bestaat volgens haar zowel uit net aangekomen vluchtelingen als uit asielzoekers die al langer in Nederland verblijven. „Het is een mix van beide categorieën.”
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft in 2015 ruim 47.000 vluchtelingen opgevangen, tegenover 25.000 een jaar eerder. Tegen de achtergrond van deze cijfers is er relatief gezien sprake van een daling van het aantal vrijwillig vertrekkende migranten.
Een jaar geleden duurde het vier tot zes weken voordat een vluchteling aan zijn asielprocedure kon beginnen. De wachttijd bedraagt inmiddels zeker zes maanden. Migranten zitten daardoor langdurig in onzekerheid over de mogelijkheden voor gezinshereniging.
Zaterdag pleegde de 30-jarige Irakees Hussein zelfmoord in een noodopvang in Alphen aan den Rijn. De asielzoeker wilde terug naar Irak, maar zou zijn vastgelopen in ambtelijke molens. De Inspectie voor Veiligheid en Justitie stelt een onderzoek in.
Vluchtelingen kunnen via het IOM binnen een aantal weken vertrekken. De organisatie krijgt overheidssubsidie om vluchtelingen te begeleiden bij terugkeer en herintegratie in hun eigen land.