Economie

Beleid topinkomens verdeelt het kabinet

In het kabinet is een fors verschil van mening ontstaan over de aanpak van exorbitante beloningen voor topbestuurders van bedrijven. De ministers Zalm (Financiën) en Brinkhorst (Economische Zaken) vrezen dat strengere regelgeving het Nederlandse vestigingsklimaat voor bedrijven aantast.

Redactie politiek
25 March 2004 07:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:04

Minister De Geus van Sociale Zaken wil die strengere regelgeving juist wel. Hij bepleit een grotere rol voor de ondernemingsraad (OR), bijvoorbeeld door een verplichting de OR vooraf in te lichten over de beloning van een topbestuurder. Zalm en Brinkhorst zien meer in een grotere invloed van de aandeelhouders van bedrijven, overeenkomstig de aanbevelingen van de commissie-Tabaksblat.

Die commissie kwam vorig jaar met een gedragscode voor ondernemingen. Kern ervan is dat bedrijven meer openheid van zaken moeten geven en dat de macht van aandeelhouders wordt vergroot. Het kabinet heeft vorige maand de aanbevelingen van de commissie-Tabaksblat vrijwel helemaal overgenomen. Een grotere rol voor de OR, in de Tweede Kamer eerder wel geopperd, zag het kabinet nooit zitten.

Exorbitante beloningen aan de top van bedrijven leiden al een aantal jaren tot beroering in samenleving en politiek. Recent nog, toen bleek dat topman Kist van bankverzekeraar ING een inkomenssprong van 60 procent heeft gemaakt. Naar aanleiding daarvan stuurde De Geus een brief aan werkgeversorganisatie VNO-NCW met een oproep de enorme loonstijgingen tegen te gaan.

VNO-NCW-voorzitter J. Schraven stuurde de minister een brief terug, waarin hij de bewindsman verweet grote internationale ondernemingen het land uit te jagen. „Wij steunen dan ook het argument van Zalm en Brinkhorst, dat we ons niet in de unieke positie moeten manoeuvreren een slecht ondernemersklimaat te creëren”, stelde een woordvoerder van VNO-NCW. Daarbij wees hij erop dat Nederland het enige land in de wereld zou worden waar een medezeggenschapsorgaan wat te zeggen heeft over de beloning van de bedrijfstop.

De FNV wijst juist het argument van Zalm en Brinkhorst -dat het Nederlands vestigingsklimaat verslechtert door een grotere rol voor de OR- als onzin van de hand. „Een serieus bedrijf kijkt naar zaken als belastingen en het opleidingsniveau van een beroepsbevolking”, aldus FNV-voorzitter L. de Waal.

Voorzitter D. Terpstra van het CNV vindt dat „de elite” van het bedrijfsleven en VNO-NCW zich inmiddels diep moeten schamen dat ze de ontwikkeling van de topinkomens nog steeds niet in de hand hebben. Volgens Terpstra kan meer informatierecht voor de OR juist een goede bijdrage leveren aan het waarmaken van de afspraken over goed ondernemerschap in de code-Tabaksblat.

Het kabinet praat volgende week vrijdag verder over de mogelijke rol van de OR bij de aanpak van topinkomens. Zowel de FNV als het CNV benadrukt het nu wel een keer eens te zijn met de minister van Sociale Zaken. „Maar wij zien het somber in voor een grotere rol voor de OR als het conflict speelt tussen De Geus en Zalm”, zei De Waal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer