Chinese economie koelt af
PEKING (ANP/BLOOMBERG). De economische groei in China daalde in het vierde kwartaal tot het laagste tempo sinds de mondiale recessie in 2009. Dinsdag werd duidelijk dat zowel de industriële productie als de detailhandelsverkopen en investeringen tegen het eind van het jaar afnamen, waardoor de groei over heel 2015 uitkwam op het laagste niveau sinds 1990.
De tweede economie van de wereld groeide in de laatste drie maanden van vorig jaar met 6,8 procent, waar economen in doorsnee 6,9 procent voorzagen. Eind 2015 was de Chinese economie 6,9 procent groter dan een jaar eerder. Dat ligt in lijn met de expansie van rond de 7 procent waarop Peking mikte.
De Chinese overheid heeft de handen vol aan de beoogde omslag van een economie die draait op de maakindustrie naar één die wordt aangejaagd door consumentenbestedingen. Dat proces gaat met horten en stoten en leidt af en toe tot zorgen dat de economie te sterk afkoelt en daarmee leidt tot een lagere groei van de wereldeconomie. Dergelijke zorgen veroorzaakten in de afgelopen weken veelvuldig zware beursverliezen.
Peking vertrouwt erop dat de economie in 2016 een stabiele groei laat zien, stelde het hoofd van het Chinese statistiekbureau. „Een groeiniveau van 6,9 procent is niet laag”, zei Wang Baoan. Hij voegde toe dat consumentenbestedingen inmiddels goed zijn voor 66 procent van het bruto binnenlands product en dat de werkloosheid is gestabiliseerd op 5 procent. Wang erkende wel dat de interne situatie vanwege de beoogde omslag complex is. Zo zullen industriële sectoren steeds minder groeien, terwijl bij andere sectoren een sterke groei wordt verwacht.