Artsen: Pak hoge bloeddruk beter aan
De behandeling in Nederland van hoge bloeddruk is niet optimaal, vinden vier van de vijf huisartsen. Vooral op het gebied van onderzoek en controle van patiënten en het bevorderen van een gezonde leefstijl kan resultaat worden behaald. Ook zouden artsen beter moeten nagaan of patiënten trouw hun medicijnen slikken.
Dat blijkt uit een onderzoek onder 180 huisartsen dat onderzoeksinstituut Nivel in opdracht van het farmaceutisch bedrijf MSD heeft gepubliceerd.
Een hoge bloeddruk is voor mensen de belangrijkste reden om contact met een huisarts op te nemen. Van een hoge bloeddruk is sprake wanneer de bovendruk gemiddeld 140 of hoger is of wanneer de onderdruk 90 of hoger is. De bovendruk is de bloeddruk in de slagaders op het moment dat het hart een hoeveelheid bloed wegpompt. De onderdruk is de druk in de slagaders tussen twee hartslagen in.
Een hoge bloeddruk komt voor bij gemiddeld een op de vijf Nederlanders van twintig tot zestig jaar. Van de ouderen heeft ongeveer 38 procent van de mannen en 42 procent van de vrouwen een te hoge bloeddruk. Daardoor ontstaat er een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, een beroerte of op problemen met de nieren.
Risicofactoren voor het ontstaan van hoge bloeddruk zijn een ongezonde voeding met onder meer veel verzadigde vetten, zout, suiker en snacks en weinig verse groente, vis, fruit en volkorenbrood. Andere belangrijke risicofactoren zijn overgewicht, te weinig beweging, overmatig alcoholgebruik en roken.
Uit het onderzoek blijkt dat slechts een op de vijf huisartsen patiënten altijd aanraadt zowel te stoppen met roken, minder alcohol te drinken, gezonder en minder te eten als meer te bewegen. Als een patiënt rookt, geeft driekwart van de huisartsen altijd het advies daarmee te stoppen. Mensen die te weinig bewegen, krijgen van 61 procent van de huisartsen altijd het advies meer in beweging te komen. Als er ongezond wordt gegeten, geeft slechts 44 procent van de artsen altijd het advies om daarin verandering aan te brengen. Patiënten die te veel alcohol drinken, horen slechts van 27 procent van de artsen dat ze moeten minderen.
Naast het geven van adviezen over de levensstijl schrijven huisartsen bij deze klachten bloeddrukverlagende medicijnen voor. Zij doen dit in acht van de tien gevallen om het risico op hart - en vaatziekten en een beroerte te verminderen.
De officiële richtlijn voor de behandeling van hoge bloeddruk bij mensen die verder geen chronische ziekte hebben, wordt door huisartsen grotendeels gevolgd. Bijna 60 procent van de ondervraagde artsen zegt het advies om te starten met een plaspil op te volgen. Bij de behandeling van hoge bloeddruk bij diabetespatiënten wijken veel huisartsen echter af van de behandelrichtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Bijna driekwart kiest voor een bloeddrukverlager in plaats van de geadviseerde plaspil.