Muziek

Halve eeuw koorzang in klederdracht

Voor de foto op de hoes van de eerste langspeelplaat staken zo’n zestig koorleden zich in oud-Veluwse kledij. De klederdracht is sindsdien een handelsmerk van de Verenigde Veluwse Koren (VVK).

Jan Kas
9 January 2016 14:42Gewijzigd op 16 November 2020 00:34
De Verenigde Veluwse Koren. Beeld VVK
De Verenigde Veluwse Koren. Beeld VVK

„Het eerste jaar werd er in gewone zwarte kleding gezongen”, vertelt voorzitter Eefje van den Berg-van den Bor. „Andere koorleden vonden de klederdracht toen ook zo leuk dat daarmee verder is gegaan.”

Een halve eeuw inmiddels. De VVK ontstonden in 1965 op de verjaardag van dirigent Marinus Brandsen. Bestuursleden van de zangverenigingen die onder zijn leiding stonden, opperden toen dat het aardig zou zijn om gezamenlijk als groot gemengd koor uitvoeringen te gaan geven. Enkele koren hadden al eens samen gezongen en dat was blijkbaar goed bevallen.

De zangverenigingen Crescendo uit Hulshorst en De Lofstem uit Putten en het Hervormd Kerkkoor uit Ermelo waren er vanaf het begin bij. Na korte tijd haakte een nieuw koor van Brandsen, zangvereniging Euodia uit Hierden, aan. Tot 2010, toen het wegens afnemend ledental werd opgeheven, deed ook het Hervormd Zangkoor uit Harderwijk mee.

Brandsen, die in 2010 overleed, was tot 1995 dirigent van de VVK en de afzonderlijke koren. In 1999 nam Leander van der Steen uit Ede die taak op zich, met Bert Elbertsen als vaste organist en Martien van der Zwan als vervanger. Samen tellen de koren 260 leden. Meer dan de helft werkt in wisselende samenstelling mee aan de uitvoeringen van het gezamenlijke koor.

De VVK zingen vooral Nederlandstalige geestelijke liederen. „Voor Engels of Latijn komt men niet naar een koor in Veluwse klederdracht luisteren”, vond Brandsen. Van der Steen: „Af en toe maken we een buitenlands uitstapje. Die ruimte is er wel. We beperken ons ook niet tot de vertrouwde liederen. Er is veel variatie, in koorzang en in de begeleiding.”

Hoogtepunten in de koorhistorie waren de concertreizen. In Canada werd gezongen voor Nederlandse emigranten. Later werden onder andere Bratislava, Wenen, Praag en Normandië bezocht. Onvergetelijk was het optreden in de tuin van Paleis Soestdijk bij de troonsafstand van koningin Juliana.

Verder werkten de VVK mee aan de uitvoering van cantates van Van der Steen in De Doelen in Rotterdam en het Concertgebouw in Amsterdam.

Voor dit jaar staan, zoals gebruikelijk, ruim tien uitvoeringen, concerten en zangavonden gepland. In februari zingen de VVK op de Wegwijs-beurs in Rotterdam. Van der Steen: „Hier en daar zal er in 2016 wel een feestelijk accentje zijn, maar we gaan vooral heerlijk door met zingen.”

Meer informatie: www.verenigdeveluwsekoren.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer