Economie

Haven en stakers gaan weer praten

ROTTERDAM. Stakers in de Rotterdamse haven gaan volgende week weer in overleg met het havenbedrijf over het conflict in de containersector. Vakbond CNV meldde vrijdag dat de beheerder van de Rotterdamse haven de bonden een nieuwe uitnodiging heeft gestuurd voor een verkennend gesprek. CNV heeft die uitnodiging geaccepteerd.

Redactie economie
8 January 2016 11:11Gewijzigd op 16 November 2020 00:32
ROTTERDAM. Terwijl de terminalkranen werkeloos omhoog staan, scholen arbeiders in de Rotterdamse haven samen tijdens de eerste grote staking in dertien jaar. De 24-uursstaking liep vanmiddag af. beeld ANP
ROTTERDAM. Terwijl de terminalkranen werkeloos omhoog staan, scholen arbeiders in de Rotterdamse haven samen tijdens de eerste grote staking in dertien jaar. De 24-uursstaking liep vanmiddag af. beeld ANP

Het verkennende gesprek vindt maandag plaats. Het havenbedrijf praat volgens de bond ook apart met de werkgevers in de containersector. „We hopen dat deze verkenning oplevert dat we de onderhandelingen kunnen hervatten”, aldus CNV-bestuurder Albert van Damme.

Donderdagmiddag ging een 24-uursstaking in de haven van start, die was uitgeroepen door de vakbonden CNV en FNV. Op alle containterterminals legden havenwerkers hun werk neer om meer werkzekerheid af te dwingen. Ze vrezen dat er in de containersector honderden banen verloren gaan door de komst van de sterk geautomatiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte. Daarom eisen ze de garantie dat er in ieder geval tot juli 2020 geen gedwongen ontslagen plaatsvinden, met de mogelijkheid tot verlenging.

De actie liep vanmiddag af. Het was de eerste grote havenstaking in dertien jaar. FNV-bestuurder Niek Stam sprak daarom van „een historische dag”.

De bonden beperkten de actie tot één dag, omdat ze de staking als middel inzetten om partijen snel weer om de tafel te krijgen. De werknemers in de haven zijn van oudsher sterk georganiseerd. Van de 3600 zouden er 3300 betrokken zijn bij de vakbeweging.

De twee containerterminals van APMT sloten donderdag buiten de bonden om al een overeenkomst met hun ondernemingsraad over het behoud van banen. Directeur Pieter Hartog van APMT-R zegt in het Financieele Dagblad van vandaag dat de voorwaarden van het akkoord beter zijn dan het door de bonden afgewezen eindbod van de gezamenlijke werkgevers uit december. „Bij ons is er sprake van een ongeclausuleerde baangarantie en van uitbreiding van de ouderenregeling”, aldus Hartog. Directeur Hans van Kerkhof van APMT-II, de andere terminal van APMT, laat in de krant weten het akkoord bij het zusterbedrijf te volgen.

Voorzitter Barry de Bel van de ondernemingsraad van APMT-R zegt in het FD dat veel werknemers de regeling steunen. Zij krijgen nog deze week de mogelijkheid om er schriftelijk mee in te stemmen.

ECT, de oudste en grootste containerterminal in Rotterdam, wilde tegenover het FD niet reageren op de overeenkomst bij de andere terminals. Ook het havenbedrijf onthield zich van commentaar.

Om te voorkomen dat rederijen vanwege de staking met hun schepen zouden uitwijken naar concurrerende havens, hadden FNV en CNV afspraken gemaakt met bevriende vakbonden in Antwerpen, Le Havre en Hamburg. Die toonden zich solidair en probeerden ervoor te zorgen dat daar geen schepen zouden worden gelost die eigenlijk voor Rotterdam bestemd waren.

Het aantal schepen dat hinder van de staking heeft ondervonden, lijkt mee te vallen. Donderdag lagen er zeven zeeschepen aan de kades van de betrokken terminals. Ook was er nog een aantal dat buitengaats voor anker lag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer