Commentaar: Winterweer maakt duidelijk dat we niet alles kunnen controleren
Het is nog maar een maand geleden dat zo ongeveer iedereen vreesde dat ook deze winter zonder winterweer zou blijven. Meteorologen meldden het ene na het andere temperatuurrecord. Dagtemperaturen die je in april zou verwachten, hadden we in december. Sneeuw? IJs? Het leek allemaal iets wat hoorde bij een ver verleden.
En toen was daar ineens de omslag. Voor het noordoosten van het land, tenminste. Sneeuw, vorst en vooral: ijzel.
Wie verkeersdeelnemer is, weet dat vooral dat laatste zeer gevaarlijk is. Tegen ijzel is moeilijk te strooien. Dus was er de waarschuwing aan de inwoners van de noordelijke provincies om niet de weg op te gaan. En dan is een samenleving zomaar ontwricht. Scholen dicht, kantoren ontvolkt.
Maar er is meer. Want zelfs ons land, waar de meeste kabels voor nutsvoorzieningen onder de grond zijn aangelegd, kan wel degelijk last krijgen van stroomuitval als het ijzelt. De lijnen van de hoogspanningsmasten gaan bij ijsafzetting dansen. Dat klinkt minder ernstig dan het is. Een van de gevolgen is namelijk dat de stroomvoorziening gaat haperen. En ook dat klinkt minder erg dan het is. Want dat in woningen het licht soms even knippert, is nog tot daaraan toe. Maar in ziekenhuizen is een goede en stabiele stroomvoorziening letterlijk van levensbelang.
Opvallend is bij al dit winterse ongemak dat je zelfs in een klein land als het onze zulke grote weersverschillen kunt hebben. In Zeeland zacht weer en in Groningen winterweer. In het zuiden regen, in het noorden sneeuw.
Mensen die sceptisch staan tegenover de klimaatveranderingen zullen iedere sneeuwbui van deze winter dankbaar aangrijpen om de waarschuwingen over dreigende klimaatveranderingen onderuit te halen.
Een aarde die opwarmt? Welnee, die uitschieters zijn er altijd al geweest.
Bijzonder dat de temperaturen op de Noordpool zelfs in de winter boven het vriespunt uitkomen? Tja, dat zal vroeger ook heus weleens het geval zijn geweest.
Overvloedige regen in seizoenen waarin het normaal droog is, en droogte in het regenseizoen? Ach, de natuur heeft nu eenmaal haar eigen ritme.
Watertekorten in Brazilië, dat lange tijd het Saudi-Arabië van zoet water werd genoemd? Moeten ze het leidingnet maar beter onderhouden.
Maar hoe geloofwaardig ben je als je op geen enkele manier een boodschap lijkt te hebben aan het feit dat het weer in zo veel delen van de wereld totaal van slag is?
Een winterse periode maakt ook heel duidelijk dat een deel van onze zo geoliede samenleving snel ontwricht kan worden. Met technische middelen kan er heel veel in 2016. Maar onder alle weersomstandigheden de stroomvoorziening van een ziekenhuis garanderen, blijkt onmogelijk. Vandaar dat ziekenhuizen operaties uitstelden.
Vanzelfsprekend is dat erg vervelend voor de patiënt die juist nu geopereerd zou worden en al lange tijd naar die operatie toeleefde. Maar het is niet minder een les in afhankelijkheid voor een tot op de centimeter aangeharkt land als het onze.