Minder supersnelrechtzaken in Oost-Nederland
ARNHEM (ANP). Tijdens de jaarwisseling behandelde het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Nederland 47 supersnelrechtzaken, waarvan 32 zaken uit Gelderland en 15 uit Overijssel. Dat is een stuk minder dan vorig jaar. Toen werden tijdens de jaarwisseling 76 zaken voorgelegd, aldus het OM.
Bij supersnelrecht kunnen eenvoudige zaken worden afgehandeld na overleg met politie, reclassering en slachtofferhulp. In twintig zaken, zestien in Gelderland en vier in Overijssel, ging het om geweld tegen hulpdiensten, zoals politie, ambulancepersoneel en brandweer. Het ging daarbij om fysiek geweld, belediging en verzet bij aanhouding.
In Gelderland zijn op dit moment acht zaken met een straf afgedaan door het OM. Vijf zaken zullen voor de rechter gebracht worden. In Overijssel zijn op dit moment twee zaken met een straf afgedaan en is een persoon gedagvaard.
Alle overige zaken zijn nog in onderzoek, daar komt binnenkort een beslissing over.
Het OM zegt geen agressie en geweld tegen hulpverleners te tolereren, omdat deze mensen zorgen voor de veiligheid van iedereen. De rechter kan personen die verdacht worden van agressie tegen hulpverleners voor de volgende jaarwisseling huisarrest opleggen.
Als er sprake is van agressie of geweld tegen werknemers met een publieke taak geldt bij de beoordeling van de strafzaak een verzwaringsfactor van 200 procent. Wat de uiteindelijke straf wordt, is afhankelijk van de omstandigheden van het delict en de verdachte.