„Ambtsgebed gewoonste zaak van de wereld”
De ministers Donner en De Geus achten het niet bezwaarlijk om het ambtsgebed bij gemeenteraadsvergaderingen af te schaffen. Een kort overzicht van enkele reacties uit gemeenten waarin het ambtsgebed onderwerp van discussie was.
J. A. M. van Engelen-van der Meer (GroenLinks), Woerden: „Wij hebben drie jaar geleden aangedrongen op afschaffing van het ambtsgebed. Door het uitspreken van een ambtsgebed met overwegend christelijke inhoud wordt een deel van de bevolking tekortgedaan. In Woerden hebben we nu een meer algemeen gebed aan het begin van de vergaderingen. Daarin vragen we om kracht om ons werk te kunnen doen. Waar die kracht dan vandaan komt, wordt niet benoemd, omdat ieder een andere god kan hebben. Dat hoeft niet per se de God te zijn in Wie christenen geloven.”
M. Verheijdt (Nieuw Nunspeet), Nunspeet: „Het ambtsgebed is niet meer van deze tijd, terwijl het hier in Nunspeet nog steeds wordt uitgesproken. De scheiding van kerk en staat moet worden doorgetrokken tot in het gemeentehuis. Ik vind dat de gemeenteraad geen religieuze handelingen mag verrichten voordat een vergadering begint. Vrijheid van godsdienst is een groot goed, maar het handhaven van een ambtsgebed mag naar mijn mening niet bepaald worden door partijen die een meerderheid hebben in de raad.”
J. R. Hoving (ChristenUnie), Grootegast: „De PvdA heeft hier altijd moeite gehad met het ambtsgebed. We hanteren nu niet meer het ambtsgebed, maar we spreken een korte verklaring uit. Dat is wat anders dan een gebed, en wij zouden geen voorstander zijn om ook die verklaring af te schaffen, als minister Donner tenminste ook de verklaring op het oog heeft.”
R. Lambeck (PvdA), Kapelle: „Een gemeenteraad is geen kerkenraad, maar een arena waar maatschappelijke geledingen elkaar treffen. Daar past geen ambtsgebed en zeker geen gebed dat staand wordt uitgesproken. Dat heeft iets dwangmatigs en het is -ook uit religieus oogpunt- overbodig. Ons voorstel om elke partij de gelegenheid te geven aan het begin iets meditatiefs te zeggen, is nooit gesteund. Maar bij het bepalen van het nieuwe reglement van orde, enkele jaren terug, kregen we onverwacht bijval van de ChristenUnie. Die bijval leidde ertoe dat het ambtsgebed nu zittend gebeurt.”
Ds. H. van Oostende (ChristenUnie), Kapelle: „Ik vond behoud van het ambtsgebed belangrijker dan discussies over staan of zitten. Die vergroten de tegenstellingen tussen voor- en tegenstanders en leiden ertoe dat ook de wenselijkheid van het ambtsgebed zelf aan de orde wordt gesteld. In de raad heb ik destijds bevestigd dat de kerkenraads- en gemeenteleden van de hervormde gemeenten waarin ik voorga zittend hun gebed doen. Nu is het ambtsgebed in Kapelle de gewoonste zaak van de wereld en dat blijft ook zo.”
M. van Doeland (SGP), Ouderkerk aan den IJssel: „Onze vorige burgemeester liet het uitspreken van het ambtsgebed graag over aan onze toenmalige fractievoorzitter. De huidige, mevrouw Hermans-Vloedbeld, is daarmee doorgegaan. Nu gebeurt het door de fractievoorzitter van de ChristenUnie. Dat ze het zelf niet doet, komt niet omdat ze er moeite mee heeft, ze heeft er alleen geen affiniteit mee. Als het ambtsgebed op die manier gehandhaafd kan blijven, vinden wij het prima zo, al is onze eerste voorkeur dat de voorzitter van de raad het gebed uitspreekt.”