Veranderingen in 2016
Na de jaarwisseling treden weer veel nieuwe wetten en regels in werking. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen op acht terreinen.
Verzekering
Het basispakket van de zorgverzekering wordt uitgebreid met vergoedingen voor vervolgtesten bij een positieve niet-invasieve prenatale test (NIPT) die vrouwen in het buitenland hebben ondergaan, voor vervoer van en naar een verpleegkundig kinderdagverblijf bij intensieve kindzorg en voor noodzakelijk ambulancevervoer bij jeugd-ggz.
De eigen bijdrage voor gehoorhulpmiddelen voor jongeren tot 18 jaar vervalt.
Het verplichte eigen risico stijgt met 10 euro naar 385.
De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet daalt voor werknemers. De premie voor zzp’ers, ondernemers en gepensioneerden stijgt.
Kosten voor spoedzorg door de apotheek bedragen maximaal 45 euro per receptregel.
Verkeer en vervoer
- De motorrijtuigenbelasting voor hybrideauto’s en voor auto’s met een lage CO2-uitstoot bedraagt de helft van het normale tarief. Voor elektrische auto’s hoeft helemaal geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald.
De wegenbelasting kan vanaf 1 juli niet meer voor een jaar, maar nog slechts voor een kwartaal vooruit worden betaald. Of maandelijks via automatische incasso.
Eigenaren van zeeschepen zijn vanaf volgend jaar verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor de kosten van opruiming van schip en lading als het schip vergaat. Wanneer de eigenaar het wrak niet bergt, kan Rijkswaterstaat het wrak laten opruimen en de kosten daarvan tot een bepaald maximum op de eigenaar of direct op diens verzekeraar verhalen.
Consumenten
De maximumprijs voor een paspoort voor volwassenen daalt naar 64,44 euro; een identiteitskaart voor volwassenen mag hoogstens 50,40 euro kosten.
Mensen betalen vanaf 1 januari voor een liter vruchtensap, groentesap of mineraalwater 3,1 eurocent meer verbruiksbelasting. Voor een liter limonade is dit 1,2 cent meer.
De accijns van rooktabak gaat per 1 april 2016 omhoog. De verbruiksbelasting van een pakje shag van 40 gram stijgt met 0,54 euro.
Voor iedereen staat een persoonlijke berichtenbox klaar op MijnOverheid. Dit is de digitale postbus van de overheid.
Persoonlijke gegevens van slachtoffers zoals adres, telefoonnummer of woonplaats worden niet langer standaard beschikbaar gesteld aan de verdachte en zijn advocaat.
Ondernemers
Het wordt eenvoudiger om financiering te verkrijgen via crowdfunding (rechtstreekse (online)financiering van ondernemingen door het publiek).
De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) gaat waarschijnlijk verdwijnen per 1 april 2016. De VAR wordt vervangen door modelovereenkomsten.
Er komt een duidelijke straf op acquisitiefraude: maximaal twee jaar gevangenisstraf. Daarnaast komt er een betere bescherming tegen oneerlijke handelspraktijken. Onder acquisitiefraude vallen bijvoorbeeld de zogenaamde spookfacturen.
Zzp’ers moeten tot 2016 eerst hun pensioengeld aanspreken als zij in de bijstand komen. Vanaf 1 januari wordt het pensioenvermogen tot 250.000 euro vrijgelaten. Het pensioenvermogen boven dat bedrag telt wel mee als vermogen.
Milieu
Zowel voor particulieren als bedrijven gaat de energiebelasting omhoog als gevolg van afspraken uit het energieakkoord. Volgens dat akkoord krijgen kolencentrales opnieuw een vrijstelling van kolenbelasting als ze elektriciteit opwekken.
Consumenten gaan een klein bedrag betalen voor een plastic tas, want plastic tasjes mogen in het nieuwe jaar niet meer gratis aan de kassa worden weggegeven. Deze maatregel moet de milieuschade door plastic tasjes verkleinen. Verswaren en levensmiddelen mogen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes als dit voedselverspilling tegengaat.
Per 1 januari start een proef met een beloning voor het inleveren van kleine plastic flesjes.
Wonen
Eigenaren van gebouwen die nog een dak met asbest hebben, kunnen een subsidie aanvragen voor renovatie.
De maximale huurprijs waarbij mensen huurtoeslag kunnen aanvragen (710,68 euro), wordt per 1 januari drie jaar bevroren.
De inkomensgrens voor de toewijzing van een sociale huurwoning stijgt van 34.911 euro in 2015 naar 35.739 euro in 2016.
Tweeverdieners kunnen iets meer geld lenen om een huis te kopen.
De subsidieregeling voor het plaatsen van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel gaat in januari open.
Mensen die met anderen duurzame elektriciteit opwekken via bijvoorbeeld een zonnepaneleninstallatie, krijgen meer korting op de energiebelasting.
Kinderen
In 2016 gaat de kinderbijslag –voor het eerst sinds 2012– omhoog. Voor kinderen van 0 tot en met 5 jaar stijgt de kinderbijslag met 6,02 euro, voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar met 7,32 en voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar met 8,61 euro.
De kinderopvangtoeslag gaat omhoog, evenals het kindgebonden budget.
De ouderbijdrage in de jeugdhulp vervalt per 1 januari. Gezinnen ervaren de ouderbijdrage als een drempel; het kabinet wil die drempel slechten.
De vergoeding voor pleegouders om hun pleegkind te verzorgen, gaat omhoog.
Het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en praktijkonderwijs (pro) worden per 1 januari ingepast in het systeem van passend onderwijs.
Werk en inkomen
De maximale duur van de werkloosheidsuitkering (WW) daalt.
Werknemers bouwen minder WW-rechten op.
De transitievergoeding bij ontslag gaat omhoog naar maximaal 76.000 euro bruto. Of maximaal een bruto jaarsalaris, als het bruto jaarsalaris meer is dan 76.000 euro.
Werknemers kunnen vragen om een deel van hun werktijd ergens anders te mogen werken. Bijvoorbeeld thuis. Zij kunnen ook sneller vragen om aanpassing van hun werktijden.
Werkgevers moeten zorgen voor begrijpelijke loonstrookjes. Ook moeten zij alle bedragen op de loonstrook duidelijk toelichten.
Het tarief in de tweede en derde schijf van de loon- en inkomstenbelasting wordt per 1 januari 40,4 procent.
Het heffingsvrij vermogen in box 3 gaat met 3000 euro omhoog. Dit komt boven op de inflatiecorrectie. Het heffingsvrij vermogen komt voor 2016 op 24.437 euro.
Vanaf 2016 vervalt vrijstelling voor de spaarloonregeling.
De uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minstverdienende partner wordt verder afgebouwd.
De maximale arbeidskorting is in 2016 hoger, namelijk 3031 euro. Vanaf een inkomen van 34.015 euro wordt de arbeidskorting steeds lager. Bij een inkomen vanaf 111.590 euro is deze 0.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt hoger, maximaal 2769 euro.
Voor mensen met een nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (ANW) verandert het bedrag als er iemand inwoont waarmee zij de kosten kunnen delen. Wonen er andere mensen van 21 of ouder in huis? Dan wordt van hen verwacht dat zij delen in de kosten van het huishouden. Dit geldt niet voor kinderen van 21 jaar of ouder die een opleiding of studie volgen.
De AOW-leeftijd is vanaf 1 januari 65 jaar plus zes maanden (was 65 jaar plus drie maanden).
Werkende AOW’ers krijgen bij ziekte dertien weken (was twee jaar) lang hun loon doorbetaald.