Henk Stok: Geen Baäl internet in Dordtse gemeente Rehoboth
DORDRECHT. Een school en een kerk zonder computers, zonder „afgoderij aan Baäl internet”, dat is wat Henk Stok uit Dordrecht voor ogen staat.
Vanaf 1 januari belegt Stok diensten in de door hem opgerichte vereniging Rehoboth. Hij verwacht wekelijks zo’n veertig kerkgangers in de Immanuëlkerk aan de Oudendijk die hij onlangs kocht. De meesten van hen zijn oorspronkelijk afkomstig uit de Dordtse hervormde vereniging Calvijn, vertelt hij. „Sinds zeven jaar ben ik daar niet meer welkom in de diensten vanwege meningsverschillen.”
Kon u zich met uw visie op computer- en internetgebruik niet bij een bestaand kerkverband aansluiten?
„Ik heb enkele maanden geleden 566 kerkelijke gemeenten in het hele land aangeschreven. Alleen van een kerk uit Urk kreeg ik een instemmende reactie. Maar Urk is te ver om ons daarbij aan te sluiten.”
U heeft in deze krant geadverteerd om een school op te richten zonder computers. Had u een kerk of vereniging nodig om een school te beginnen?
„Andersom juist. Het idee van een kerk ontstond eerder. Nu is Rehoboth nog een vereniging, net als Calvijn. Maar op den duur willen we een gemeente met ambtsdragers –ouderlingen en diakenen– gaan vormen, zoals dat in de Bijbel staat voorgeschreven. In de kerk die we kochten is ruimte voor twee klaslokalen. Het gebouw gaat dus dienst doen als kerk én school.”
Hoeveel kinderen verwacht u op deze school?
„Er staan tot nu toe 25 kinderen aangemeld, allemaal uit Dordrecht. Ik weet dat er ouders van minstens 75 kinderen buiten Dordt zijn die er ook over denken hun kinderen naar deze school te sturen. De notaris is momenteel bezig met het oprichten van een stichting waar de school in ondergebracht wordt.
Overheidsubsidie hebben we niet nodig. Ook niet voor Rehoboth. We hebben als godsdienstige organisatie wel een SBBI-status. Uiteindelijk heeft de notaris het zo geregeld dat wij giften vrij kunnen ontvangen, maar de gevers kunnen het bedrag niet aftrekken van de belasting. Een ANBI-status willen we niet, want dan moet je een website beginnen. Ik ga mijn geweten niet sussen om giften af te kunnen trekken zoals andere kerken doen.”
Verbiedt u leden een computer in huis te hebben?
„We vragen leden in te stemmen met de grondslag van onze vereniging en hun leven daarnaar in te richten. Het kostte mij drie jaar om de computer de deur uit te doen. Ik kan me voorstellen dat dat voor toekomstige leden ook geldt. Daar moet je realistisch in zijn.”
Op dit moment bent u het enige bestuurslid van de vereniging. Blijft dat zo?
„Ik wacht op een breder publiek voordat ik meer bestuursleden aanstel.”
Hoe gaat een dienst verlopen?
„We komen zondagmiddag samen van 13.30 tot 16.00 uur. De diensten zien er voor 80 procent hetzelfde uit als in de reformatorische kerken. We zingen, bidden, lezen de wet of de geloofsbelijdenis, daarna lezen we een oudvader of –het eerste jaar– uit brochures van de heer G. J. Edelman, die jarenlang voorganger was van Calvijn. De dienst gaat verder met het zingen van een psalm waarna ikzelf het woord neem. Na de dienst bieden we de mogelijkheid om met elkaar door te praten.”
Gaat u ook de sacramenten bedienen?
„Wat de sacramenten betreft, wacht ik af welke weg de Heere wijst. Er staan vooralsnog geen avondmaalsdiensten of doopdiensten gepland.”
Kunt u zich voorstellen dat mensen uw vereniging sektarisch vinden?
„Dat hoor ik vaker. Ik zeg dan: dan moet je de Bijbel ook sektarisch vinden. We gehoorzamen de Tien Geboden: Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben. De kerken in Nederland zijn meegegaan met de digitale ontwikkelingen. Ze zenden hun diensten via internet uit. Hoe kun je de boodschap van Gods Woord nu via Baäl uitzenden?”