VN: Vervolging Iraakse Koerden was genocide
De vervolging van de Koerden in het kader van de zogenaamde arabisering die het regime van Saddam Hussein in Irak nastreefde, was een duidelijk geval van massamoord.
Dat stelt de Cypriotische diplomaat Andreas Mavrommatis in een maandag gepubliceerd rapport aan de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties.
Volgens Mavrommatis was Ali Hassan al-Majid -ook bekend als Ali Chemicali- het brein en de belangrijkste uitvoerder van de misdaden, maar de diplomaat zegt te beschikken over bewijzen dat de hele regering bij de genocide betrokken was. De documenten tonen aan dat het de bedoeling was de Koerden zonder pardon uit te moorden en mensen van voornamelijk Arabische origine in hun huizen te plaatsen, aldus het rapport.
De vervolging van de Koerdische minderheid begon al in de jaren ’20. Het was Saddam Hussein echter die begon aan een reeks massa-executies. Het Iraakse leger sloot straten, wijken en zelfs steden hermetisch af en arresteerde alle Koerdische inwoners. De mannen werden vervolgens vrijwel meteen op vrachtwagens geladen en naar reeds gedolven massagraven gebracht. Daar werden zij met een schot in het achterhoofd gedood en in de graven gedumpt.
Vrouwen en kinderen ondergingen hetzelfde lot. In massagraven zijn kinderen gevonden die op eenzelfde manier aan hun einde kwamen. Weinig vrouwen boven de 50 hebben de vervolging overleefd. Volgens een schatting worden zo’n 182.000 Koerden vermist. De bezittingen van Koerden en andere minderheden zoals Turkmenen, Assyriërs en Chaldeeërs werden aan Arabieren gegeven.
De Iraakse overgangsregering heeft een speciaal tribunaal opgericht om leden van de vorige Iraakse regering te berechten voor oorlogsmisdaden en genocide, maar het is nog onduidelijk wanneer Saddam daar zal terechtstaan.
Over andere aantijgingen heeft Mavrommatis nog geen definitief oordeel kunnen vormen als gevolg van de onveilige situatie van het afgelopen jaar. Het regime van Saddam wordt ook beschuldigd van de onderdrukking van de sjiitische meerderheid, vernietiging van de Iraakse moeraslanden en het beperken van de religieuze vrijheid.
Mavrommatis’ mandaat beperkt zich tot het bewind van Saddam Hussein, maar hij zei ook veel klachten te hebben ontvangen over de omstandigheden waaronder het Amerikaanse leger gedetineerden vasthoudt. Hij heeft deze klachten doorgespeeld aan de Iraakse autoriteiten.