Muziek

De Doelen zoekt herinneringen van bezoekers

Concertgebouw de Doelen in Rotterdam viert dit en komend jaar zijn 50-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan zijn er feestelijke concerten, maar ook projecten die terugblikken op de afgelopen halve eeuw.

Evert van Dijkhuizen

22 December 2015 08:49Gewijzigd op 16 November 2020 00:13
Concertgebouw de Doelen in Rotterdam is sinds woensdag 9 december een rijksmonument. Beeld Sjaak Verboom
Concertgebouw de Doelen in Rotterdam is sinds woensdag 9 december een rijksmonument. Beeld Sjaak Verboom

Zo kan iedereen zijn of haar persoonlijke verhalen over en herinneringen aan de Doelen plaatsen op de website doelengeheugen.nl. „Het idee is ontstaan uit de mooie herinneringen die we van ons publiek ontvangen”, aldus Mathijs Bouwman, hoofd marketing en communicatie. „Het gaat om verhalen van concertbezoekers, maar ook om berichten van degenen die destijds meehielpen aan de bouw van de Doelen. Al die bijdragen bundelen we, om een zo compleet mogelijk beeld van de afgelopen vijftig jaar te creëren. Verder werken diverse auteurs aan een jubileumboek. Dat zal verschijnen in het voorjaar van 2016.”

Op 14 mei 1940 werd Rotterdam gebombardeerd door de Duitsers. Vier dagen later, terwijl het puin nog smeulde, kreeg stadsarchitect Witteveen de opdracht een wederopbouwplan te maken. Op 
18 mei 1966 opende koningin Juliana de Doelen. 
Het was het eerste nieuwe gebouw uit de wederopbouw­periode met een andere functie dan wonen of werken. Tevens vormde het gebouw een kantelpunt in de geschiedenis van de stad.

De Doelen vindt zijn oorsprong al in 1697, toen schutterij de Doele officieel toestemming kreeg om openbare concerten te organiseren. Hiermee begon een muziektraditie die inmiddels ruim drie eeuwen duurt.

Concertgebouw de Doelen in Rotterdam is sinds vorige week rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ziet de Doelen als „tijdloze tempel voor de muzen en als een van de toppers van de wederopbouwperiode.”

Nederland heeft bijna 62.000 rijksmonumenten. Dit zijn gebouwen of andere objecten die om hun nationale cultuurhistorische waarde door de rijksoverheid zijn aangewezen als beschermd monument.

„In 1962 werd de eerste paal van de Doelen geslagen naar een ontwerp van de architecten Kraaij­vanger en Fledderus”, vertelt Gabriël Oostvogel, directeur-voorzitter van het concertgebouw. „Vier jaar later opende de Doelen de deuren. Het gebouw is het kroonstuk van de wederopbouw. Niet alleen de architectuur, maar ook de geschiedenis maakt de Doelen nu, vijftig jaar later, een rijks­monument.”

De gemeente Rotterdam deelt de mening dat de Doelen een belangrijke markering is in de weder­opbouw van de stad na de Tweede Wereldoorlog. „In 2010 zijn al twintig Rotterdamse objecten uit de eerste periode van de wederopbouw als rijksmonument aangewezen. Ik ben blij dat nu ook de Doelen aan deze rijksmonumentenlijst wordt toegevoegd”, aldus wethouder Langenberg vorige week woensdag tijdens de officiële toekenning van de status.

De Doelen is concertgebouw én congresgebouw. In die combinatie van functies is de Doelen de grootste van Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer