Binnenland

Raden Hoeksche Waard stemmen verdeeld over fusie

NUMANSDORP. De raden van de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard hebben donderdagavond verdeeld gestemd over de bestuurlijke toekomst.

Van onze correspondent
18 December 2015 10:13Gewijzigd op 16 November 2020 00:09
Donkere wolken boven Oud-Beijerland, in de Hoeksche Waard. beeld ANP
Donkere wolken boven Oud-Beijerland, in de Hoeksche Waard. beeld ANP

Alleen Oud-Beijerland en Strijen stemden in met een fusie. Oud-Beijerland was unaniem voor, in Strijen stemde alleen de twee raadsleden van Strijens Belang tegen fusie.

Cromstrijen, Binnenmaas en Korendijk voelen meer voor versterkte samenwerking. In Cromstrijen spande het erom. Zeven waren voor fusie, acht tegen. Een verdeeld CDA gaf de doorslag. In Binnenmaas waren er negen raadsleden voor fusie en twaalf tegen; in Korendijk vijf voor en tien tegen.

Ook twee jaar geleden strandde een poging tot herindeling. Er wordt op het eiland al jaren gediscussieerd over wel of geen fusie. Vooral de plaatselijke belangenpartijen zijn fel tegen fusie, net als een meerderheid van de CDA-fracties. Zij vrezen dat bij een herindeling de lasten voor de burger zullen stijgen, er meer afstand tussen bestuur en die burger komt en de eigenheid van de zeventien dorpen in de Hoeksche Waard onder druk komt te staan.

„Herindelen is afbraak en opnieuw beginnen, terwijl we met versterkt samenwerken kunnen voortbouwen”, aldus Scheerhoorn (Gemeentebelangen Binnenmaas).

Vierde bestuurslaag

De Oud-Beijerlandse D66-voorman, Pahladsingh, ziet niets in versterkte samenwerking. „Dan komt er een soort aparte regioraad, een vierde bestuurslaag. De voorstanders weten zelf niet eens hoe dat er uit zou moeten zien. Er lag een heel mooi voorstel tot fusie, met vergaande handreikingen op het gebied van de zondagsrust. Kernen zouden daar zelf over mogen besluiten. Die uitgestoken hand is niet gepakt.”

Een stuurgroep met alle 35 fractievoorzitters was een jaar intensief bezig met het proces. Fractievoorzitter Van der Wulp van de SGP Binnenmaas was hierbij betrokken.

Hij constateert dat zijn partij gaandeweg van standpunt is veranderd. „Met name toen uit een onderzoek bleek dat de burger vooral op de eigen woonplaats gericht is, zagen we dat herindeling een veel minder zwaar middel is dan we eerst dachten. En er is gewoon onvoldoende draagvlak voor samenwerking. Bovendien zijn de vijf gemeenten gelijkwaardig, niemand steekt er echt bovenuit. Je kunt elkaar dus gewoon in een houdgreep houden.”

Vanmorgen overlegde de Zuid-Hollandse gedeputeerde Van der Sande met de vijf burgemeesters over de uitslag. Het is de vraag of de provincie nu een herindeling van bovenaf zal opleggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer