Slimmer gebruik onderwijsgebouw bespaart geld
DEN HAAG (ANP). Als studenten minder in de spitsuren met het openbaar vervoer reizen, dan kan dat voor het ministerie van Onderwijs een besparing opleveren van maximaal 205 miljoen euro per jaar. Onderwijsinstellingen moeten dan wel hun lessen beter spreiden, zodat ook hun gebouwen beter worden benut.
Dat is de conclusie van een werkgroep die onderzoek deed naar manieren om te kunnen besparen op de kosten voor de OV-studentenkaart. Voorzitter Jeannette Baljeu overhandigde het rapport donderdag aan onderwijsminister Jet Bussemaker.
De OV-kaart is voor studenten gratis maar kost het ministerie van Onderwijs dit jaar bijna 840 miljoen euro. Als minder in de dure spits wordt gereisd, dan is het ministerie minder geld kwijt aan het contract met de openbaar vervoersbedrijven. Het bespaarde geld kan weer in het onderwijs worden gestopt.
De helft van het aantal kilometers dat studenten afleggen, is in de spits. Als dat wordt teruggebracht, is dat ook gunstig voor de totale drukte in het openbaar vervoer op die tijdstippen. Verder kan het aantal reiskilometers omlaag als studenten meer korte ritten maken op een (elektrische) fiets. Proeven daarmee verlopen goed.
Volgens Baljeu kunnen onderwijsinstellingen hun lesroosters aanpassen zodat studenten vaker in de goedkope daluren kunnen reizen. De meeste lessen zijn nu tussen negen uur ’s ochtends en drie uur in de middag. Daarna staan bij bijna de helft van de onderwijsinstellingen veel lokalen leeg.Ook hoeven studenten minder op pad als zij vaker colleges online kunnen volgen.