Binnenland

„Patiënt krijgt alleen medicijnbegeleiding”

DEN HAAG. Een psychiatrische buurman die ’s nachts de buurt bij elkaar schreeuwt tijdens een angstpsychose. Een dementerende buurvrouw die vraagt waar haar overleden man is. Woningcorporatiekoepel Aedes constateert dat er steeds meer overlast komt door verwarde mensen.

Gijsbert Wolvers
16 December 2015 19:07Gewijzigd op 16 November 2020 00:07
De Amsterdamse politie grijpt in bij een verward persoon. beeld ANP
De Amsterdamse politie grijpt in bij een verward persoon. beeld ANP

”Jaar van de verwarde personen” zou een bijnaam van het jaar 2015 kunnen zijn. In januari rapporteert het ministerie van Veiligheid en Justitie al dat politieagenten iedere week bijna een hele dag kwijt zijn aan het opvangen, kalmeren en vervoeren van verwarde mensen.

Het aantal meldingen dat bij de politie binnenkomt van verwarde personen, steeg van ruim 52.000 in 2013 tot bijna 60.000 in vorig jaar. Wel 6 procent van alle meldingen bestaat uit incidenten met verwarde mensen.

Niet alleen de politie heeft last van deze groep. Ook woningcorporaties in den lande hebben te maken met incidenten. Het is niet bekend of de 18.000 meldingen die zij binnenkregen, meer is dan vorig jaar, omdat dit een eerste onderzoek was, meldt Tonny Dijkhuizen van koepel Aedes. „Verwarde mensen wonen vaker zelfstandig met te beperkte begeleiding. Er zijn veel psychiatrische patiënten die te goed zijn om te worden opgenomen in een instelling, maar te slecht om zelfstandig te wonen. Zij krijgen vaak alleen begeleiding voor medicijngebruik, maar hebben ook psychosociale begeleiding nodig.”

Corporaties zelf hebben vaak maar beperkt zicht op de problematiek. Slechts in een op de tien gevallen heeft een woningbouwstichting weet van de problemen van een huurder, maar in zeven op de tien gevallen is dat zicht beperkt. In twee van de tien gevallen weet de corporatie er helemaal niets van.

Aedes bepleit een gezamenlijke aanpak van gemeenten, die de regie moeten voeren, politie, geestelijke gezondheidszorg, corporatie en maatschappelijke opvang. De koepel lijkt op haar wenken te worden bediend. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het kabinet werken aan een gezamenlijk plan dat de zorg voor verwarden moet verbeteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer