Politiek

Belastingdeal met D66 leidt niet tot extra banengroei

DEN HAAG. De wijzigingen die het kabinet heeft aangebracht in het belastingplan omwille van de steun van D66 in de Senaat, leveren geen extra banen op.

Redactie politiek
15 December 2015 11:29Gewijzigd op 16 November 2020 00:04
Eric Wiebes. beeld ANP
Eric Wiebes. beeld ANP

Maandag bleek uit doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) dat de aanpassingen die D66 over de streep hebben getrokken slechts „een marginaal positief effect” hebben op de werkgelegenheid van „afgerond 0,0 procent.”

Die uitkomst is opvallend omdat D66 het belastingplan eerder juist niet wilde steunen omdat het in zijn ogen te weinig nieuwe banen zou opleveren en eveneens te weinig vergroening. In de Tweede Kamer stemde D66 daarom nog tegen het belastingplan van het kabinet, dat een belastingverlaging omvat van 5 miljard euro en op termijn 35.000 nieuwe banen moet creëren.

Tijdens de eerste termijn van het debat over het belastingplan in de Eerste Kamer bevestigde D66 maandagavond niettemin vóór te zullen stemmen vanwege de aanpassingen die zijn gedaan, waaronder extra geld voor de kinderopvangtoeslag. Deze steun, die lange tijd onzeker was, is noodzakelijk omdat VVD en PvdA in de Senaat niet over een meerderheid beschikken.

Het CDA had als enige oppositie­partij eerder al laten weten zich achter het Belastingplan te kunnen scharen. Toch uitte CDA-senator Van Rij maandagavond een reeks bedenkingen bij de plannen, die volgens hem een „bochtig parcours” hebben afgelegd en maar „ternauwernood” de eindstreep halen.

Om in de CPB-modellen maar zo veel mogelijk banen te creëren, heeft het kabinet volgens de CDA-senator inmiddels „zo’n beetje alle heffingskortingen die er zijn inkomensafhankelijk gemaakt.”

Dit „heilig verklaren” van de CPB-cijfers noemde hij echter „absurd.” „Denken we nu echt dat volgend jaar aan de keuken­tafel partners dit soort gesprekken gaan voeren: „Hé, het wordt tijd dat jij je maar eens op de arbeidsmarkt gaat melden. De inkomensafhankelijke combinatiekorting is namelijk iets gestegen”?”

Eenverdieners

Ook senator Ester van de Christen­Unie hekelde dat het kabinet het „primaat volledig legt bij betaalde arbeid”, en daarmee gehandicapten, chronisch zieken en een­verdieners „buiten haar fiscale blikveld” in de kou laat staan.

SGP-senator Schalk gaf aan het te betreuren dat het amendement van SGP, CU, CDA en SP, „dat enige tijd boven het belastingplan heeft gezweefd en tot doel had om de kloof tussen een- en tweeverdieners te verkleinen”, het niet heeft gehaald. Hij vroeg Wiebes hoe het kabinet van plan is om de in de Senaat aangenomen motie, die de regering oproept de kloof tussen een- en tweeverdieners te verkleinen, uit te voeren.

De Senaat zou vanmiddag het debat met Wiebes vervolgen, waarna er volgende week over het belastingplan zal worden gestemd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer