Binnenland

Wat ga ik merken van het klimaatakkoord?

APELDOORN. Het klimaatakkoord dat zaterdag is gesloten, voorziet in een uitfasering van de fossiele brandstoffen. Wat gaat dat betekenen voor de Nederlander?

14 December 2015 19:42Gewijzigd op 16 November 2020 00:03
In Parijs hebben zaterdag 195 landen een klimaatakkoord gesloten. Dit moet voorkomen dat de aarde te veel opwarmt. Foto: Toeristen passeren dunne resterende sneeuwlaagjes op de skipiste van Feldberg in Duitsland, met 1493 meter de hoogste berg van het Zwa
In Parijs hebben zaterdag 195 landen een klimaatakkoord gesloten. Dit moet voorkomen dat de aarde te veel opwarmt. Foto: Toeristen passeren dunne resterende sneeuwlaagjes op de skipiste van Feldberg in Duitsland, met 1493 meter de hoogste berg van het Zwa

Iedereen moet aan de elektrische auto. In Nederland rijden al niet veel auto’s meer rond met dikke acht- en zescilindermotoren. Maar ook de andere verbrandingsmotoren gaan eruit. Verschillende landen, waaronder Nederland, hebben een 
‘nulemissiepact’ voor voertuigen gesloten: nieuwe voertuigen die netto CO2 uitstoten zijn na 2050 niet meer welkom.

De beweging naar duurzamer vervoer is al ingezet. Autofabrikanten zoals Toyota en Volkswagen hebben al een vergaande strategie aangekondigd om elektrische en op waterstof aangedreven auto’s te gaan produceren.

De gasaansluiting gaat de deur uit. De meeste Nederlanders verwarmen zich nog steeds met aardgas. Dat zal veranderen als Nederland in 2050 CO2-neutraal wil zijn. Warmtepompen op elektriciteit zullen hun intrede doen.

De energierekening zal stevig omhooggaan. Isoleren wordt steeds belangrijker. Naar verwachting komt er een prijskaartje te hangen aan elke ton uitgestoten CO2.

Energiemaatschappijen zullen die CO2-belasting gaan doorberekenen aan hun afnemers, de consument. Ook zal de overheid een hogere energiebelasting gaan heffen om de maatregelen te kunnen betalen die nodig zijn om de overstap naar duurzame energie te maken.

Kolen- en gascentrales gaan dicht. Europa wil in 2050 zijn overgeschakeld op CO2-neutrale energie. De meeste elektriciteit wordt echter nog opgewekt door kolen- en gascentrales.

Nog meer huishoudens moeten zonnepanelen installeren. Nog meer huizen moeten worden geïsoleerd. Koken, verwarmen en autorijden gaan over op elektriciteit.

Nederland moet in 2050 100 procent van zijn energie duurzaam opwekken, vinden de PvdA en GroenLinks. De partijen dienden daarvoor onlangs een klimaatwet in.

Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet Nederland nog een enorme inhaalslag gaan maken.

Zo zullen er veel meer windmolens bij moeten komen. Er moet 25 keer meer windvermogen worden geïnstalleerd dan er nu staat. Momenteel telt Nederland ruim 2000 windmolens. Omdat nieuwe windmolens elk veel meer energie opwekken, betekent dat niet dat er ook 25 keer zo veel molens bij komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer