Binnenland

Geen publiek verhoor „Holleeder-vrouwen”

AMSTERDAM (ANP). Er komt in het strafproces tegen Willem Holleeder geen algemeen, publiekelijk verhoor van zijn twee zussen Sonja en Astrid en zijn ex Sandra den Hartog. De rechtbank in Amsterdam heeft dit maandag bepaald.

14 December 2015 14:51Gewijzigd op 16 November 2020 00:02

Het Openbaar Ministerie (OM) had de rechtbank gevraagd een dergelijk verhoor op korte termijn in te gelasten. De aanklagers denken dat door de geplande, uitputtende ondervraging achter gesloten deuren „alle authenticiteit en emotie” verdwijnt en dat het „voor het beeld” van de rechtbank noodzakelijk is dat de zittingskamer ook zelf een moment bepaalt voor het verhoor van de vrouwen. Die stapten met een lange reeks belastende verklaringen over de vermeende topcrimineel naar de autoriteiten.

De rechtbank toonde zich niet gevoelig voor de argumenten van het OM. Volgens de Amsterdamse strafkamer is het in dit stadium van het proces van belang dat de drie vrouwen uitvoerig kunnen verklaren en kan dit juist achter gesloten deuren bij uitstek. De eerste ondervragingen van de vrouwen, die in een ander proces waarin Holleeder zelf niet terechtstaat wel al publiekelijk werden verhoord, zijn dinsdag en woensdag. Holleeders raadsman Stijn Franken zei eerder per getuige zo’n twintig verhoordagen nodig te hebben.

De rechtbank wees maandag verzoeken van de raadsman af om een anonieme getuige die als ’Q5’ te boek staat in de rechtszaal te mogen horen. Deze getuige is naar voren gekomen met informatie uit gesprekken over huurmoorden tussen criminele kopstukken, onder wie Holleeder. De identiteit van ’Q5’ is onbekend en blijft dat ook wat de rechtbank betreft. Wel wordt ook deze getuige achter gesloten deuren ondervraagd.

Holleeder blijft voorlopig vastzitten. Zijn proces gaat verder op 12 februari. Hij wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij verschillende criminele afrekeningen, waaronder die met Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Begin deze maand werd ook de moord op John Mieremet in 2005 en een poging daartoe in 2002 aan de lijst toegevoegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer